hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Grbovica: Ćelini vojnici optuženi za ubistvo Ivana, Matije i Mladena Zadre

Slučaj Grbovica: Ćelini vojnici optuženi za ubistvo Ivana, Matije i Mladena Zadre

05 Januara
06:54 2007

Kantonalna tužiteljica Vesna Pranjić jučer je potvrdila za «Dnevni avaz» da je u petak 28. decembra podigla optužnicu protiv Nedima Vlahovljaka, Harisa Rajkića i Seada Karagića, bivših pripadnika Devete motorizovane brigade Prvog korpusa Armije BiH zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u selu Grabovica kod Jabalnice. Ovo je prvi slučaj u kojem će se ratni zločini u Grabovici procesuiraju pred Kantonalnim sudom u Mostaru. – Optužnica ove tri osobe tereti za  ubistvo tri člana porodice Zadro iz Grabovice koji su likvidirani 9. septembra 1993. godine u toku upada jedinica Armije BiH u selo Grabovica – rekla je za  tužiteljica Vesna Pranjić.  

Kako «Avaz» saznaje, optužnica tereti Vlahovljaka, Rajkića i Karagića da su učestvovali u likvidaciji   Ivana (69), Matije (70) i Mladena (37) Zadre. Inače, tokom istog dana su ubijeni   Mladenova supruga Ljubica (37) i 3-godišnja kćerka Mladenka Zadro. Njihovo ubistvo je ranije priznao vojnik Devete motorizovane brigade Enes Šakrak koji je u Sarajevu  osuđen na 10 godina zatvora.  Tužiteljica Pranjić uputila je optužnicu na potvrđivanje Kantonalnom sudu Mostar. Kaže da očekuje  da će optužnica biti potvrđena u narednih nekoliko dana nakon čega će moći detaljnije moći govoriti o ovom slučaju.  Predsjednik Kantonalnog suda Mostar Mladen Jurišić  rekao je  da je primio optužnicu u slučaju Grabovica, ali da ju još uvijek nije potvrdio. 

– Tek sam primio optužnicu, pa još nemam puno informacija. Nakon što ju u narednim danima razmotrim, moći ću se odrediti oko toga da li će optužnica  biti i potvrđena – izjavio je Jurišić.  

Kantonalna tužiteljica Parnjić  potvrdila je ranije «Avazovo» saznanje da se optužnica u većem dijelu temelji na iskazima Gorana i Zorana Zadre. Njih dvojica jedini su  preživjeli likvidaciju njihove porodice i upad jedinica Armije BiH u Grabovicu zahvaljujući tome što su se sklonili u šumu pored sela.   

Prema optužnici, kako saznajemo, dva dječaka su kobnog  bili u svojoj kući u Grabovici kad su došla tri vojnika Armije BiH, među kojima su najvjerovatnije bili i optuženi Vlahovljak, Rajkić i Karagić, te  se raspitivala o njihovoj stoci. Otac dvojice dječaka Mladen, djed Ivan i baka Matija odveli su ih do staje. Dječaci ostali s majkom i mlađom sestrom, starom svega tri godine. Ubrzo potom, kako su dječaci ispričali tokom istrage, čuli su se pucnjevi, a majka Ljubica im je rekla da bježe.   Inače, trojica vojnika Devete motorizovane, od kojih je jedan bio Enes Šakrak,  su tokom dana naišli  na ženu koja je nosila malo dijete. To su bile majka i sestra dječaka, Ljubica  i Mladenka Zadro. Vojnik Enes Šakrak ih je tada obje ustrijelio.   Kako se navodi u optužnici, kad su se dječaci kasnije vratili, vidjeli su pet mrtvih tijela cijele svoje porodice  u blizini njihove kuće. Vidjeli su i leševe nekih od komšija.   Istog dana vojnici Devete motorizovane brigade našli su Gorana i Zorana Zadru i predali ih Ramizu Delaliću Ćeli koji ih je odveo u bazu jedinice Zulfikar u Donjoj Jablanici. Tamo je održan sastanak, kojem je prisustvovao vođuainspekcijskog tima i komandant operacije nazvane "NERETVA – 93"., general Sefer Halilović , kako bi se odlučilo šta da se uradi s dječacima. Na kraju je odlučeno da se oni pošalju u Jablanicu. 

(Dnevni avaz) 

Istina o Grbovici

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica ‘93.” Josip Drežnjak izjavio je medijima, da se nada da će, ukoliko se optužnica protiv Vlahovljaka, Rajkića i Karagića potvrdi i počne sudski postupak, konačno otkriti istina o stradanju Hrvata u selu Grabovica. Očekuje da u tom procesu konačno budu otkrivena i informacije gdje su tijela 21 nastradalog hrvatskog civila koji su ubijeni prilikom upada Armije BiH u Grabovicu, a koja nikada do sada nisu pronađena.

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku