hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Bosnalijek: Uhapšen Amar i Izet Arslanagić, Šefik Handžić, Aida Selvić i Jasmin Šepo!

Slučaj Bosnalijek: Uhapšen Amar i Izet Arslanagić, Šefik Handžić, Aida Selvić i Jasmin Šepo!

27 Maja
15:33 2015

Amar11Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, trenutno se izvodi akcija u kojoj je uhapšen Amar Arslanagić, jedan od bivših direktora u „Bosnalijeku“, piše Patria.

– Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, dana 27.05.2015.godine,  a u saradnji sa SIPA-om, MUP-om KS i Poreznom upravom Federacije, slobode su lišeni osumnjičeni: Handžić Šefik, Arslanagić Amar, Selvić Aida, Arslanagić Izet i Šepo Jasmin.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo i SIPA preduzimaju mjere na pronalasku i drugih osumnjičenih.

– Zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizovana grupa u periodu od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih djela, i to: krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje i dr., a kao uposlenici firme „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo, „Brštanica“ d.o.o. Sarajevo i „Carpe Diem“ Sarajevo i na ovaj način oštetili Bosnalijek d.d. Sarajevo, budžet Federacije i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose u novcu – saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode će biti predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo koje će ispitati osumnjičene i odlučiti o daljim mjerama.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz pružanje pomoći pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i drugih partnerskih agencija danas, u okviru akcije kodnog naziva „BUYER“,  vrše pretrese više lokacija na području Sarajeva.

– Akciji „BUYER“ prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi Bosnalijek Sarajevo. Za osumnjičene obuhvaćene istragom postoji osnov sumnje da su počinili krivično djelo „Organizovani kriminal“, a u vezi sa krivičnim djelima „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Poreska utaja“, „Krivotvorenje službene isprave“, kao i krivičnim djelom „Sklapanje štetnog ugovora“ , saopćeno je iz SIPA-e.

Arslanagić je sin višeg generalnog direktora Bosnalijeka Edina Arslanagića, koji je za šest godina potrošio više od 1,2 miliona maraka s biznis kreditnih kartica ove kompanije, a prijava je aktivirana kod istražnih organa još davno.

Arslanagić je milione potrošio u kockarnicama, kupujući “swarovski” nakit, cvijeće od 1.800 KM, putujući na najegzotičnije destinacije širom svijeta. Finansijska policija FBiH to je navela u svom izvještaju na osnovu kojeg je i pokrenuto više krivičnih prijava.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku