hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Pukanić : Kum Joce Amsterdama posrednik između ubojica i naručitelja atentata

Slučaj Pukanić : Kum Joce Amsterdama posrednik između ubojica i naručitelja atentata

22 Decembra
22:46 2008

USKOK je  objavio kako je prema najnovijoj, proširenoj optužnici, Slobodan Đurović, poznat po kumovskoj vezi sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam, optužen za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića. Naime, Đurović, koji je na hrvatskoj granici uhićen nekoliko dana nakon atentata u kojem su ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić, sada je u cjelokupnom slučaju kvalificiran kao pripadnik zločinačke organizacije. Njega se USKOK-ovom optužnicom tereti da je bio dio skupine koja je 23. listopada ove godine u Palmotićevoj 3 likvidirala Ivu Pukanića i Niku Franjića. Prema USKOK-u, Đurović je s Robertom i Lukom Matanićem te Amirom Mafalanijem dogovorio pribavljanje sredstava, te sudjelovao u organizaciji i smještaju te nadziranju Ive Pukanića.
"Osnovano se sumnja da je Đurović kao pripadnik zločinačke organizacije sudjelovao u usmrćivanju drugih na podmukao način i iz koristoljublja te eksplozijom izazvao opasnost za život i tijelo ljudi i za imovinu većeg opsega, pri čemu je prouzročena šteta velikih razmjera pa bi time počinio kazneno djela protiv života i tijela: dva kaznena djela teškog ubojstva, kazneno djelo protiv opće sigurnosti i imovine i sigurnosti prometa – teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i kazneno djelo protiv javnog reda – udruživanjem za počinjenje kaznenih djela", stoji u USKOK-ovom obrazloženju.
Prema pouzdanim, ali neslužbenim izvorima, do uključivanja Đurovića u ovu USKOK-ovu optužnicu, došlo je nakon što je pritvoreni Robert Matanić, prema svemu sudeći počeo surađivati s policijom. Nacional je u više navrata pisao kako postoje čvrste indicije da su se upravo Matanić i Đurović sastajali u više navrata prije atentata. Naime, postoje dokazi koji otkrivaju da je Matanić kod Đurovića boravio nekoliko dana u Crnoj Gori i to svega par tjedana uoči atentata, a sastajali su se i na tajnim lokacijama na istoku Hrvatske. Lako je moguće kako će slijedom ovih događaja, policija i Državno odvjetništvo uskoro procesuirati neke osobe u sprečavanju dokazivanja, a koje se povezuje sa ovim slučajem.
Uključivanje Đurovića u optužnicu za ubojstvo Ive Pukanića, bacilo je novo svijetlo na cjelokupni slučaj, te usmjerilo istragu policijskih i pravosudnih tijela prema potpuno novom smjeru, u potrazi za samim naručiteljem. Proširenje optužnice protiv Đurovića, bila je pitanje vremena, osobito nakon prošlotjednih rezultata poligrafskog testiranja, kojemu je on bio podvrgnut. Naime, Đurović je pao na nekoliko ključnih pitanja tijekom ispitivanja, koja su se odnosila na saznanja o ubojstvima Ive Pukanića i Nike Franjića, ali i Ivanu Hodak, kćeri odvjetnika Vladimira Zagorca, te na pitanje o saznanjima crnogorskog poduzetnika Stanka Subotića Caneta i Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, o ovim atentatima.
Podsjetimo, ovaj je 54-godišnji srbijanski državljanin nekoliko dana nakon što je Pukanić ubijen, uhićen kod Spačve zbog sumnje da je jedan od protagonista u planiranju i izvršavanju atentata. Tijekom procesa ispitivanja, u kojem su se istražitelji koristili poligrafom, Đurović je sve to poricao, ističući kako se u Zagrebu tada zatekao sasvim slučajno, jer je došao naplatiti dugove od Roberta Matanića, koji je također osumnjičen za sudjelovanje u atentatu.
Đurović je, međutim, ‘pao’ na poligrafu, kad su ga ispitivali da li ima veze s ubojstvom Ivane Hodak. Gotovo na isti način, Đurović je reagirao i na pitanje da li je sa oba atentata povezan crnogorski poduzetnik Stanko Subotić Cane i Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, o čemu je prvi pisao Jutarnji list, a što su potvrdili i u većini drugih hrvatskih medija. Također, ispitivanjem je utvrđeno da se Đurović tijekom ove godine u više navrata nalazio s Matanićem u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama. Prema dosadašnjem razvoju situacije, lako se može očekivati da će policija u sljedećih nekoliko dana otkriti i imena naručitelja ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića. (Kliker.info-Nacional)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku