hamburger-icon

Kliker.info

Slobodni zidari grade : Od tri nacionalne masoni formirali Veliku ložu BiH

Slobodni zidari grade : Od tri nacionalne masoni formirali Veliku ložu BiH

15 Augusta
05:55 2009

Prije tri godine  zvanično je osnovana i po zakonskim propisima registrovana Velika loža Bosne i Hercegovine ( Grand lodge of Bosnia and Herzegovina) i time je nakon šest decenija ponovo uspostavljena masonska organizacija u našoj zemlji. Shodno masonskim pravilima, imena članova se drže u strogoj tajnosti.Velika loža BiH ima i svoju veb stranu ali i svoj masonski hram u koji mogu ući samo strogo probrani članovi. Lokacija hrama također se drži u najstrožoj tajnosti.

Širenje tolerancije                     Prije deset godina, uslijedio je povratak „slobodnih zidara“ u BiH i to zahvaljujući Velikoj loži Austrije koja je uspostavila deputantsku „Ložu Lux Bosniae“. U tome je puno pomogla i masonska organizacija iz Slovenije. Zanimljivo je  da su  u BiH djelovale tri masonske lože – bošnjačka, srpska i hrvatska – i prije tri godine su se ujedinile u jedinstvenu Veliku ložu BiH. Na njenom čelu je Veliki majstor i njegov indentitet se čuva u tajnosti. Po nekim nezvaničnim pričama radi se o 50-godišnjem ljekaru koji je profesor na dva medicinska fakulteta u BiH. Veliki majstor pristaje da odgovara na pitanja novinara, ali putem mejla, potpuno u skladu s pravilima „slobodnih zidara“ – dakle, anonimno.- Velika loža Bosne i Hercegovine je registrirano udruženje građana sa područja cijele BiH, iz svih regija i svih nacionalnosti i djelujemo po predratnom ključu 4;3;2 i to na teritoriji cijele države. Poštujemo zakone svoje zemlje, širimo toleranciju ne samo riječima nego i djelima. Djelujemo i humanitarno, a jedan od ciljeva nam je duhovna izgradnja svakog slobodnog zidara – poruka je Velikog majstora.Vođa bh. masona također, preko službene veb strane, poručuje:

Uklanjanje mitova               – Smatramo da smo mi jedna od najbosanskijih institucija društva koja ima i nacionalnu i regionalnu ravnopravnu strukturu članstva.- U dugom vremenskom periodu, Slobodno zidarstvo bilo je previše zatvoreno za javnost. Također, postojala je politika da se ne vode rasprave preko medija niti da se koriguju greške koje se u medijima pojavljuju. Kao rezultat toga, mnogi ljudi su stekli pogrešnu percepciju o tome šta je Slobodno zidarstvo i čime se Slobodni zidari bave. Slobodni zidari zapada, posebno u Engleskoj, postali su ponovo otvoreni sa namjerom da uklone mitove koji su se godina taložili – poruka je Velikog majstora. U sadašnje vrijeme, Slobodni zidari se ohrabruju da govore o Slobodnom zidarstvu u krugu svojih obitelji, sa prijateljima i kolegama. Želeći da damo mali doprinos ovim naporima, i također da bi se bolje shvatilo Slobodno zidarstvo općenito, Slobodni zidari BiH odlučili su da naprave svoj sajt na internetu. Prvi put masoni su se u Bih pojavili u vrijeme Austrougarske monarhije.

Sjedište u sarajevskoj ulici Kralja Tomislava                     Oni koji dobro poznaju slobodno zidarstvo, kažu da je najmisterioznija Rozen-Krojcer loža koja djeluje još iz  vremena Austrougarske monarhije. Navodno, ona je i najuticajnija, a glavno sjedište bilo joj je u jednoj zgradi u sarajevskoj ulici Kralja Tomislava. Priča se da se i danas u nekim starim zgrada u toj ulici nalaze iscrtani simboli te lože – ruža i krst.U Mostaru je glavni simbol masona kupatilo Banja na trgu Musala. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku