hamburger-icon

Kliker.info

Slobodna Bosna tvrdi : U Bosni i Hercegovini živi 512 milionera!!!

Slobodna Bosna tvrdi : U Bosni i Hercegovini živi 512 milionera!!!

06 Maja
21:53 2015

lovakofer3Relevantne bankarske institucije saopćile su vijest o snažnom rastu štednje građana BiH koji na računima trenutno imaju više od 9,5 milijardi KM: Slobodna Bosna je istražila u čijim rukama se nalazi golemi kapital i ko su vlasnici najdebljih bankovnih računa u BiH.

U Bosni i Hercegovini trenutno živi 512 milionera – osoba koje na svojim računima u komercijalnim bankama imaju milion konvertibilnih maraka i više! Njihov zajednički konto težak je 630 miliona KM, što znači da neki od 512 milionera na računu imaju više od jednog miliona. Rekorder je jedan poznati muzičar, čiji ime iz razumljivih razloga ne možemo saopćiti, koji na svom kontu ima 32 miliona KM, a među multimilionerima ima i nekoliko zvučnih imena iz svijeta sporta, estrade i privatnog poduzetništva.

Dakako, broj multimilinera u BiH višestruko je veći kada se štedišama s oročenih milion i više KM pridoda armija privatnih poduzetnika čija preduzeća vrijede više stotina miliona KM, ali i ne mali broj onih koji iz različitih razloga novac drže u “slamaricama” ili su ga pak iznijeli iz zemlje i položili na nerezidentni račun negdje u svijetu.

BOJ ZVUČNE BARIJERE

Navedeni podaci rezultat su opsežnog istraživanja Slobodne Bosne, potaknutog službenim informacijama o rekordnom rastu štednih depozita građana BiH u komercijalnim bankama. Zaključno s krajem aprila ove godine, štednja građana BiH premašila je iznos od 9,5 milijardi KM i već je sada izvjesno da će do kraja godine probiti „zvučnu barijeru“ od 10 milijardi KM!

Posljednjih nekoliko godina štednja građana ubrzano raste, po iznimno visokoj stopi od 10 posto na godišnjoj razini, što je pet puta više od realnog rasta bruto domaćeg proizvoda.

Taj se trend djelimično može objasniti višegodišnjom ekonomskom recesijom koja u pravilu rezultira kresanjem lične potrošnje i rastom štednje („za crne dane“), ali ovdje se ne radi o standarnom rastu štednje od 3-4 posto, kao u drugim državama regije, nego o eksplozivnom rastu od 10 posto, koji se ne može objasniti i pripisati isključivo recesiji. Tim prije što je BiH iz recesije izašla još prije pune tri godine! Očito je riječ o nešto složenijem socijalno-ekonomskom fenomenu.

ATRAKTIVNA ŠTEDNJA

Bankari se slažu u ocjeni da štednju građana snažno privlači krajnje liberalni poreski sistem i osobito visoke kamate na oročenu štednju, koje su i do 50 posto veće od evropskog prosjeka. Za razliku od većine ostalih evropskih država, u BiH ne postoji porez na kapitalnu dobit, dakle štediša ne plaća porez na zaradu ostvarenu od kamata.

Osim toga, pasivne kamate, dakle one kamate koje banka isplaćuje štedišama, neuporedivo su veće od evropskog prosjeka. Primjerice, štediša u Njemačkoj može računati na maksimalnu kamatu od 1,5 posto, dok se pasivne kamate u BiH na oročenu štednju kreću u rasponu od 2,5 do 3,5.Našim bogatašima naprosto se ne isplati iznositi novac van BiH, jer će u bilo kojoj evropskoj državi zaraditi manje i još će pri tom platiti visok porez na kapitalnu dobit.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku