hamburger-icon

Kliker.info

Slobodan Kovač: Problem bjekstva osuđenih iz BiH sa dvojnim državljanstvom poprimio zastrašujuće razmjere

Slobodan Kovač: Problem bjekstva osuđenih iz BiH sa dvojnim državljanstvom poprimio zastrašujuće razmjere

27 Septembra
18:08 2006

Problem bijega osuđenih kriminalaca i optuženika iz BiH, koji se, koristeći dvojno državljanstvo, pred zakonom sakrivaju u Srbiji i Hrvatskoj, poprimio je zastrašujuće razmjere, tvrdi državni ministar pravosuđa Slobodan Kovač.  Razlog ovakve ocjene državnog ministra jeste novi slučaj u kojem je bivši visoki funkcioner HDZBiH Ivan Bender pobjegao u Hrvatsku nakon pravomoćne presude Vrhovnog suda Federacije BiH, kojom je osuđen na kaznu zatvora od četiri i po godine.  – Slučaj Ante Jelavića, a sada i Ivana Bendera, veoma je uzbudio javnost. BiHna ovaj način trpi, jer veliki broj krivičnih slučajeva koji su kod nas procesuirani završava sebijegom osuđenika u susjedne zemlje – kaže Kovač. Na pitanje da li se u skorijoj budućnosti, u kontaktima s vladama Srbije i Hrvatske, može naći rješenje, Kovač kaže:  – Imamo neke potpisane sporazume, dogovore s Hrvatskom. Imali smo i kontakte delegacija. Mislim da sve to sada treba podvrgnuti analizi. Treba vidjeti šta smo potpisali, šta je to što važi i tamo i ovdje… Treba utvrditi da li se praksa može tolerisati ili je to razlog da krenemo u ofanzivui ostvarimo kontakte sa čelnicima vlada i pravosudnih institucija. Treba vidjeti u kojoj mjeri sve ovo krši uspostavljeni sistem u odnosima zemalja.
Broj slučajeva bijega osuđenika iz BiH u susjedne zemlje kako bi izbjegli izdržavanje kazne pokazuje da je to postala ustaljena praksa. Najviše takvih primjera je u Hercegovini.
Nakon što je osuđen na 10 godina zatvora zbog kriminala u "Hercegovačkoj banci", utočište u Hrvatskoj našao je bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić. Tamo se nalaze bivši radnik Federalnog ministarstva odbrane Ivan Azinović i general Ivan Medić, također osumnjičeni u slučaju "Hercegovačka banka".  Nakon što je započeo proces protiv njega na Kantonalnom sudu Mostar, u susjednu zemlju sklonio se i upravnik zloglasnog koncentracionog logora Gabela Boško Previšić. Isto je učinio i osuđenik za ratne zločine u Mostaru Romeo Blažević.
U Splitu mirno živi i Miroslav Anić zvani Firga, koji se sumnjiči da je zajedno sa Dominikom Ilijaševićem Comom predvodio jedinicu "Maturice" u zločinačkom pohodu na Stupni Do. Naposlijetku, to je učinio i osuđenik na zatvorsku kaznu u slučaju nelegalne prodaje hotela "Ero" Ivan Bender. U MUP-u HNK saznajemo da je to isto uradio i veći broj manjih kriminalaca.
Srećko Bošnjak, portparol MUP-a HNK, kaže da je policija nemoćna spriječiti bjekstva.
– Ako sud ne izda naređenje da se određena osoba uhapsi, kontrolira, ako ne izrekne mjeru obaveznog javljanja i slično, onda mi to moramo izvršiti. Ukoliko neke od tih naredbinema, a u većini ovih slučajeva ih nije bilo, mi smo nemoćni – kaže Bošnjak. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić za naš list kaže da se veći broj osoba koje se sumnjiče u slučaju Srebrenica i predmet su istrage ovog tužilaštva nalazi u Srbiji. – Za devet osoba raspisana je potjernica koja se odnosi na slučaj Srebrenica. Sumnja se da se one nalaze u Srbiji.Također, sumnja se da se još nekoliko desetina osoba koje se povezuju sa slučajem Srebrenica i predmet su određenih istražnih radnji, također, krije u Srbiji. Mi ne znamo gdje se nalaze, u kojim dijelovima te zemlje se kriju – kaže Grubešić, dodajući da će Tužilaštvo BiH u svim slučajevima insistirati da se osumnjičeni procesuiraju pred domaćim pravosuđem.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku