hamburger-icon

Kliker.info

Slijedi lagano krčkanje : Moonova ekspertna grupa za rekonstrukciju FBiH počela sa radom

Slijedi lagano krčkanje : Moonova ekspertna grupa za rekonstrukciju FBiH počela sa radom

27 Januara
06:37 2013

Javnost Bosne i Hercegovine već u maju mogla bi na uvid dobiti prijedlog promjena Ustava Federacije BiH na kojem je prošle sedmice počela raditi grupa pravnika. Ekspertna grupa koju je imenovao američki ambasador u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) u četvrtak i petak održala je prvi sastanak i time praktično počela posao na izradi prijedloga preustroja većeg bh. entiteta.

Prvi sastanak              Grupu stručnjaka čine: Mirjana Nadaždin-Defterdarević, Mile Lasić, Kasim Trnka, Vehid Šehić i Krešimir Zubak. U poslu im pomaže i njihov saradnik Zlatan Begić.Dr. Kasim Trnka, eminentni profesor ustavnog prava, u razgovoru za "Dnevni avaz" kaže da je cilj da se ponudi prijedlog političarima kako preurediti FBiH. – Nema nikakvih zadatih parametara. Na prošlosedmičnom sastanku imali smo razgovor s ambasadorom Patrikom Munom. On nam je rekao da nema nikakvih ograničenja, ali da SAD ne bi prihvatio nikakve daljnje podjele, pogotovo treći entitet. To, za SAD nije rješenje – prenosi Trnka.On ne očekuje da bi ekspertna grupa – u konačnici – mogla napraviti dokument koji bi zagovarao daljnje podjele, već "neki normalniji sistem".

– U suštini, cijeli naš ustavni poredak lomi se između elemenata građanskog društva i elemenata nacionalne ravnopravnosti kojem je sada dodata presuda "Sejdić-Finci" koja zahtijeva poštivanje ravnopravnosti nacionalnih manjina. Sada treba naći model koji bi bio kombinacija zaštite građanskih i kolektivnih prava – pojašnjava dr. Trnka. Prema njemu, to ne znači prihvatanje koncepta "konsocijalne demokratije", te takav prijedlog smatra štetnim po BiH. – Prijedlog da se demokratija stvara unutar dijela teritorija na kojem će se formirati nacionalna vlast i u tim okvirima razvijati demokratija, a elite će se na vrhu eventualno dogovarati o zajedničkim interesima, nije dobar za BiH. On vodi ka konfederalizaciji i daljnjim podjelama – ocjenjuje Trnka. Najavljuje i da će ekspertni tim narednih dana imati vrlo široke konsultacije – od Parlamenta FBiH, preko Evropske komisije, nevladinih organizacija…

Rizik neuspjeha             – Na jedno mjesto skupit ćemo sve što se do sada čulo o reformi Federacije, a obići ćemo gradove po BiH i skupiti ideje s terena – kako su neki problemi praktično riješeni. Mi ćemo svake sedmice raditi po nekoliko dana na ovome da bismo do aprila imali koncept preporuka, a onda će se organizirati široka konferencija početkom maja.Ako se na toj konferenciji barem u načelu prihvati naš prijedlog, krajem ljeta ponudit ćemo političarima na razmatranje – kaže Trnka. Ističe da očekuje burne reakcije "sa svih strana" na prijedloge. – Uvijek postoji rizik neuspjeha. I mi smo svjesni toga. Kad za 17 godina nije nađeno prihvatljivo rješenje, onda je jasno da smo pred vrlo teškim zadatkom. Nemamo iluzija da ćemo trpjeti kritike – kaže dr. Trnka. Upitan do kada se može razgovarati o ovoj temi, ovaj ekspert ustavnog prava kaže da sve mora biti gotovo šest mjeseci prije održavanja izbora, dakle do aprila naredne godine.

Sastanak i s Fincijem

Trnka najavljuje da će se ekspertni tim sastati s velikim brojem ljudi i organizacija. Među njima planiran je i susret s Jakobom Fincijem kako bi se razgovaralo i o prijedlogu federalnog ustroja BiH. Kazao nam je da USAID finansira aktivnosti, ali da ne zna koliki je budžet predviđen za ovaj projekt.  (Kliker.info-Avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku