hamburger-icon

Kliker.info

Slavo Kukić : Odluka o smjeni Drage Marića žalosna

Slavo Kukić : Odluka o smjeni Drage Marića žalosna

18 Januara
12:30 2007

On je dodao da bi zanimljivo bilo pitati "stručnjake" iz UO kada su analizirali izvještaj o programu BHRT i na čemu su utemeljili svoju ocjenu kako su u uređivačkoj politici BHT odstupanja od programskih smjernica UO. "Nećete, vjerujte mi, od njih dobiti bilo kakav suvisao odgovor. Članovi ovog UO, prije svega, ne posjeduju potrebno znanje da bi takvu vrstu odgovora mogli kompetentno dati", rekao je Kukić.Rekao je da nema namjeru da brani uređivačku politiku BHT, koju je i ranije kritikovao, ali da su posljednje odluke UO prepoznatljiva politička najezda koja bi mogla imati nesagledive posljedice u koliko se mediji u BiH ne solidarišu. 

NN: Kao što je poznato, Vlada RS je donijela odluku da niko od njenih članova neće davati izjave za BHRT zbog neprofesionalnog odnosa prema RS i njenim institucijama. Vaš komentar. 

KUKIĆ: U posljednjih sam godinu dana često bio u prilici braniti lidera SNSD-a od napada na račun njegovih javnih istupa. No, moram priznati da me je definitivno strah za ono što bi BiH skoroj budućnosti mogla prolaziti. Ono, naime, što se na pojavnoj ravni dade zapaziti neodoljivo asocira na vrijeme s kraja osamdesetih na prostoru bivše Jugoslavije, ali i na 1991. godinu u BiH. U prilog tome, uostalom, govori koješta iz zadnjih nekoliko mjeseci. U prilog tome, međutim, govori i najnovije iskustvo u vezi s RTV sistemom. Prije koji dan, primjerice, gospodin Dodik nanovo u javnost protura tezu o trećem entitetu kao rješenju za Hrvate, a glasnogovornik SNSD-a sebi dopušta izjave tipa: "Srbi i Hrvati ne priznaju BiH kao svoju državu, pa zašto bi onda priznali i BHT kao svoju televiziju". Što je poruka takvih izjava? Pametnom, oprostite, nikakvo posebno pojašnjenje nije potrebno. Prisjetimo se, s druge strane, kako je počinjala "antibirokratska revolucija" koncem osamdesetih – osvajanjem državnih televizija. Kako, međutim, drugačije okvalificirati ovo što se događa danas? 

NN: Ali Vlada RS je saopštila samo da neće davati izjave za BHT1, a smjene je izvršio UO. 

KUKIĆ: Zbog neslaganja s uređivačkom politikom BHT – obratite pažnju – prvo se oglasi Vlada RS odlukom da neće davati izjave za BHT, potom novinari ove kuće – i uz objašnjenje da su dobili nalog od Vlade – ne dobiju izjavu ni u Hitnoj pomoći banjalučkog Doma zdravlja, izjavu za BHT. I onda slijedi finiš. Upravni odbor Javnog servisa – udovoljavajući, očito, tom političkom naletu – pola sata prije isteka mandata smijeni generalnog direktora Dragu Marića, a novopostavljenom izda i prvi radni zadatak – da napravi sječu glava i u BHT, takva je poruka, instalira one koji će aplaudirati Vladi RS i njezinu prvom čovjeku. Ni na kraj mi pameti nije pomisao braniti uređivačku politiku BHT. Dapače. Provjerite kod članova UO Javnog RTV sistema i vidjet ćete da sam tu politiku često kritizirao. No, priča o njoj je iz sasvim drugog filma. Ne presječe li se, međutim, politička najezda, koja je sve prepoznatljivija, posljedice bi mogle biti nesagledive. 

NN: Ko kreira uređivačku politiku BHT? 

KUKIĆ: Smjernice uređivačke politike određuje Upravni odbor svakog javnog servisa. Ne znam, međutim, je li postojeći UO BHRT utvrdio te programske smjernice. Ako i jeste, one nisu mogle biti starije od nekoliko mjeseci. Zanimljivo bi te "stručnjake" bilo priupitati kada su analizirali izvještaj o programu BHRT? Na čemu su, potom, utemeljili svoju ocjenu kako su u uređivačkoj politici BHT odstupanja od programskih smjernica UO. Nećete, vjerujte mi, od njih dobiti bilo kakav suvisao odgovor. Članovi ovog UO, prije svega, ne posjeduju potrebno znanje da bi takvu vrstu odgovora mogli kompetentno dati. No, oni tu, kako stvari stoje, i nisu radi toga – nego, nažalost, iz sasvim drugih razloga. 

NN: Stoje li, po Vama, tvrdnje da su informativne emisije Javnog servisa obrađivane jednostrano i neprofesionalno, na štetu RS i njenih institucija i građana? 

KUKIĆ: Prema tim tvrdnjama Vlade RS, dakako, nemam negativan stav i svoje kritike o uređivačkoj politici BHT sam iznosio na sastancima Upravnog odbora sistema. U tim sam slučajevima, dakako, znao apostrofirati i teme koje imaju i etnički i entitetski predznak. No, nekorektno bi bilo ignorirati i drugu stranu medalje. Stoji, naime, činjenica da je u relativno kratkom roku napravljen veliki posao oko uspostavljanja BHT, da je u sistem uvedena masa novih, mladih ljudi, uspostavljen cjelodnevni program itd. Sve to ne može biti idealno preko noći. Ne treba, dakako, zatvarati oči ni pred slabostima. No, sječa knezova nije put da bi se te i takve slabosti otklanjale. 

NN: Kako gledate na to što je UO smijenio generalnog direktora RTV BiH Dragu Marića, kojem je imenovanjem novog direktora svakako istekao mandat? 

KUKIĆ: Da nije žalosno bilo bi smiješno. Gospodin Marić je ranije biran na mjesto generalnog direktora korporacije. U BHRT je, i na nalog UO sistema, zadržan do izbora novog direktora. Udarnički UO ga, međutim, i to pred sam čin izbora novog direktora, smjenjuje s te dužnosti. Koji je smisao tog čina? O bilo kakvom efektu je teško govoriti.

Po srijedi može biti samo poruka koja se htjela odaslati. Uostalom, izborom novog direktora UO mu izdaje i prvi radni zadatak – da posmjenjuje sve što hoda radio-televizijom. Neka ta gospoda navedu članak bilo kojeg zakona na kojem temelje takav nalog. Od generalnog direktora se može tražiti poštivanje smjernica programske politike koju je UO usvojio. No, zakon im ne daje pravo i da izvršavaju poslove koji su u nadležnosti menadžmenta. No, ono što je u čitavoj ovoj priči važno je da su, bojim se, pomiješane kruške i jabuke – da se, pod kojekakvim izgovorima atakira na profesionalnu novinarsku riječ, da se mediji hoće staviti pod vlastitu kontrolu. Na to, uostalom, upućuje i izjava portparola SNSD-a u "Dnevnom avazu". Država, kaže on, treba postaviti direktore RTV, a onda će oni, kao Dušan Mitević svojedobno, znati što im je činiti. Ne reagiraju li, dakle, bh. mediji sada, ne solidariziraju li se s atakom na profesionalnu novinarsku etiku, već sutra žrtve mogu biti i oni sami.  

 

Marić ima podršku UO RTV FBiH 

Radi li se, u konkretnom slučaju, smatra Slavo Kukić, i o uvodu u smjenu Marića i s pozicije direktora korporacije ili nečem drugom – a što nije isključeno – ostaje da se vidi. "Iz krugova novih jurišnika, istina, pokušava se plasirati teza kako je Marić i na tu funkciju izabran mimo zakona. E, to neće ići. Tumačenje zakona smo, u vezi s tim, tražili od OHR-a i, usput, u pisanoj formi dobili mišljenje da je taj izbor sukladan zakonu i da ga treba izvršiti kako bi se ubrzao proces uspostave korporacije", kazao je Kukić. Što se, pak, UO RTV FBiH tiče, dodaje, Marić ima apsolutnu podršku. (NN)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku