hamburger-icon

Kliker.info

Skandalozno: Kuzmanović se tereti za rušenje džamija u Banja Luci

Skandalozno: Kuzmanović se tereti za rušenje džamija u Banja Luci

08 Aprila
17:03 2010

Savez logoraša BiH dostavio je Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH prijave protiv predsjednika i članova kriznih štabova u Banjoj Luci i Bosanskom Novom. Riječ je o novim dokazima o odgovornosti tih ratnih tijela na područjima koja su bila pod srpskom kontrolom, jer su bh. logoraši u maju prošle godine Državnom tužilaštvu prijavili članove 22 krizna štaba s područja RS.

Teški zločini                          Kako je za naš list potvrdio predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović, do sada je prijavama obuhvaćeno 227 osoba koje su bile u kriznim štabovima u RS. On je pojasnio kako za njih postoje sumnje da su počinili teške ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti.Na spisku bh. logoraša je i aktuelni predsjednik RS Rajko Kuzmanović, te čelnik Srpske radikalne stranke RS i poslanik NSRS Milanko Mihajlica. – Prema našim informacijama, u sastavu Ratnog štaba Autonomne regije Krajina (ARK), koji je kasnije preimenovan u Krizni štab Banja Luka, od maja do kraja jula 1992. bio je i sadašnji predsjednik RS Kuzmanović. U tom periodu su porušeni islamski i katolički vjerski objekti u Banjoj Luci. Saznali smo da su na sjednici 5. maja 1992., na kojoj je donesena odluka o rušenju džamija i katoličkih crkava, bili Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i drugi. Postoje ozbiljne indicije da je na tom skupu bio i Kuzmanović – rekao je Tahirović za "Avaz".

Presuda Brđaninu                             Tokom agresije na BiH u Banjoj Luci je srušeno 16 džamija, među kojima i čuvena Ferhadija. Srušeno je i spaljeno više katoličkih crkava, među kojima ona u Vujnovićima (župa Petrićevac) na periferiji Banje Luke, crkva župe Petrićevac u Šargovcu, crkva u Majdanu, južno od Banje Luke…Kuzmanović se spominje i u presudi Radoslavu Brđaninu, jednom od istaknutih članova SDS-a i predsjedniku Kriznog štaba tzv. Autonomne regije Krajina, koji je osuđen na 32 godine zatvora. Nadalje, Tahirović dodaje da je upravo po odlukama kriznih štabova sa svojih ognjišta protjeran veliki broj Hrvata i Bošnjaka.- Haški tribunal je procesuirao najodgovornije iz vrha RS i najodgovornije oficire Vojske RS. Ona karika koja nedostaje u procesuiranju ratnih zločina u BiH jesu krizni štabovi općina. Odluke o, primjerice, rušenju bogomolja i protjerivanju upućivane su s vrha RS kriznim štabovima općina. Ta tijela su bitna karika u odgovornosti za ratne zločine i njihovom provođenju, a njihova uloga nije dovoljno rasvijetljena. Oni su dio udruženog zločinačkog plana koji je izbjegao odgovornost – zaključio je Tahirović.

Mihajlica povezan s ubistvima             prijavi protiv Mihajlice navodi se da je bio predsjednik Civilne zaštite u Bosanskom Novom i član Kriznog štaba. On se smatra odgovornim za tjeranje civila na prisilan rad, te za smrt 11 Bošnjaka na borbenim linijama. Prema Tahirovićevim riječima, postoje dosta jaki dokazi da je čak povezan s nekim ubistvima.
Grubešić: Provjeravamo informacije      Kko saznajemo, Državno tužilaštvo već ispituje ulogu određenog broja članova kriznih štabova u RS. To je za naš list potvrdio i portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.- Tačno je da se ispituju određene informacije o djelovanju kriznih štabova u RS. Dio učesnika u radu kriznih štabova već se procesuira. Riječ je o, primjerice, osumnjičenim za ratne zločine iz Kriznog štaba Bosanska Krupa – rekao je Grubešić.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku