hamburger-icon

Kliker.info

SKANDALOZNO: Komesar Srećko Glibić uputio zahtjev za otpuštanje policijskih zvaničnika, jer su svjedočili protiv njega na sudu

SKANDALOZNO: Komesar Srećko Glibić uputio zahtjev za otpuštanje policijskih zvaničnika, jer su svjedočili protiv njega na sudu

01 Septembra
00:36 2006

Nakon što su u ponedjeljak 28. avgusta svjedočili protiv komesara policije MUP-a HNK Srećka Glibića, visoki bošnjački policijski zvaničnici, samostalni inspektor Enes Tucaković raspoređen u Uredu komesara i  načelnik Policijske stanice Jabalanica, viši inspektor Emin Zebić, nalaze se pred otkazom, piše sarajevski «Dnevni avaz» u izdanju za sutra.
Kako su obojica potvrdila u razgovoru za naš list, samo dan nakon što su se pojavili na Općinskom sudu kao svjedoci Tužilaštva HNK u predmetu protiv komesara Glibića zbog krivičnog djela neizvršenja sudskih presuda, iz njegovog ureda je ministru unutrašnjih Tomislavu Martinoviću poslova upućen zahtjev za izdavanje rješenja za raskidanje radnog odnosa sa njima. Tucaković kaže da je imao priliku vidjeti zahtjev, ali da ga još uvijek nije službeno dobio.
– Očekujem da ću dokument dobiti u narednih nekoliko dana. No, imam saznanja da  je taj zahtjev komesara je proslijeđen Upravno-pravnoj službi MUP-a HNK i da tamo treba biti napisano rješenje o otkazu za nas. To još nije završeno i čitav postupak je u procesu – kazao nam je Enes Tucaković.
Tucaković kaže da u zahtjevu za njihovo otpuštanje iz MUP-a HNK nije uopće naveden razlog za njihovu smjenu!?

– Komesar policije MUP-a HNK je revanšista i on se nama želi ostvetiti zbog činjenice da smo svjedočili na Općinskom sudu. Ovo je novi oblik pritiska i diskriminacija, a sve samo zbog toga što smo govorili i što  ćemo i dalje govoriti istinu o kriminalnom radu unutar MUP-a HNK, te zato što smo nepodobni Bošnjaci, oni koji ne žele surađivati sa kriminalcima. Komesar nam želi pokazati da on ima moć, da je politika iza njega i da nas može neutralisati kada želi, jer smo mi preslabi za njega. Iza nas niko ne stoji – rekao je Tucaković
Emin Zebić kaže da su o pripremi rješenja za njihov otkaz upoznali i EUPM od kojeg očekuju adekvatno reakciju, jer se, kako veli, nesporno radi o progonu nepodobnih Bošnjaka i policajaca.
U MUP-u HNK jučer nisu htjeli govoriti o ovom slučaju. Nisu nam htjeli potvrditi, ali ni demantirati zahtjev komesara upućen ministru Martinoviću. Portparol MUP-a HNK Leila Trivun prenijela nam je zvaničan stav da su «rješenja koja se odnose na uposlenike interna stvar MUP-a HNK, te da o njoj ne mogu govoriti u javnosti».

(Dnevni avaz)

Kopola: Poduzet ćemo mjere

Iz EUPM-a su oštro reagirali na najave o otpustu visokih policijskih zvaničnika bošnjačke nacionalnosti. U izjavi za «Dnevni avaz» šef EUPM-a Vićenco Kopola kaže da je EUPM primio zahtjev komesara Gliobića za prekid radnog odnosa, odnosno otpuštanje  Tucakovića i Zebića.

– EUPM izražava ozbiljnu zabrinutost za događanja u Mostaru. Mi ćemo uskoro poduzeti prikladne korake u ovom slučaju u konsultaciji sa ostalim međunarodnim faktorima. Zaista sam ozbiljno zabrinut o tome što se dešava u MUP-u HNK – rekao je Kopola koji nije želio precizirati, koje će mjere EUPM uskoro poduzeti. 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku