hamburger-icon

Kliker.info

SKANDALOZNO: Izgradnjom hidrocentrale bit će uništeni vodopadi pod zaštitom države

SKANDALOZNO: Izgradnjom hidrocentrale bit će uništeni vodopadi pod zaštitom države

03 Aprila
05:43 2007

Vlasti općine Prozor nedavno su Dragi Lukendi i Miroljubu Bevandi, vlasnicima kompanije "Eco Energi" iz Širokog Brijega, dale koncesiju za izgradnju mini hidrocentrale na rijeci Dušćici u prozorskom selu Duge, saznaje "Dnevni avaz".

Dramatična situacija

Izgradnjom ove hidrocentrale bit će uništena dva vodopada visine 25 metara i više slapova. Riječ je o vodopadima koji spadaju među najljepše u BiH i izuzetnoj svjetskoj atrakciji, koja je od 1958. godine pod zaštitom države.
U Općini nam je potvrđena informacija o dodjeli koncesije, ali nismo uspjeli dobiti više detalja.
– Situacija u Dugama je dramatična nakon što su mještani saznali da je dodijeljena koncesija za izgradnju hidroelektrane. Mještani su veoma zabrinuti, u panici su. Lukenda i Bevanda vodama mogu pristupiti samo preko naših imanja.
Prema njegovom projektu, voda će cijevima do brane biti provedena kroz cijelo selo. Da bi to uradili, morali bi srušiti 16 kuća, jer je voda niže deset metara od visine sela i puta. Pored vodopada, zbog izgradnje hidroelektrane bit će uništeno još pola sela – rekao je za "Dnevni avaz" Galib Sabitović, predstavnik pedesetak mještana, uglavnom povratnika Bošnjaka.

Zakulisne igre

I prije nekoliko godina odlukom Doma za ljudska prava i rješenjem Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja, koje je potvrđeno presudama Kantonalnog suda u Mostaru i Vrhovnog suda FBiH, akti općinskih vlasti kojima je odobrena gradnja centrale tada su stavljeni van snage.
Lukenda i Bevanda, koji na ovom projektu rade 18 godina, nisu odustali.
Sabitović kaže da je najnovija odluka donesena zakulisnim igrama, o čemu svjedoči i informacija da o njoj nije odlučivalo ni Općinsko vijeće.
– Općinska vlast ne štiti nas Bošnjake. Zato nam samo preostaje da se organizujemo i zaštitimo svoju imovinu. Otimanje nećemo dopustiti – poručio je Sabitović.

Faruk  VELE (Dnevni avaz)

Nemaju građevinsku i okolišnu dozvolu

Kantonalni ministar prostornog uređenja Esad Dželilović potvrdio nam je da je dobio informaciju o dodjeli koncesije. Kaže da je upozoravao vlasti Prozora da je ne dodijele, ali da su se one na to oglušile.
– Tačno je da su Lukenda i Bevanda dobili koncesiju, ali oni nemaju građevinsku i okolišnu dozvolu i vjerovatno ih nikada neće dobiti – rekao je Dželilović.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku