hamburger-icon

Kliker.info

Skandal nedjelje : Mirasad Kebo izbjegao primopredaju dužnosti!

Skandal nedjelje : Mirasad Kebo izbjegao primopredaju dužnosti!

11 Februara
23:47 2015

Kebo81Novoizabrani čelnici Federacije BiH, predsjednik Marinko Čavara te dopredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, dan nakon izbora pojavili su se na novom radnom mjestu i preuzeli mandat koji im je povjerio Parlament Federacije BiH. „Tranzicija“ mandata prošla je bez ikakvih problema, izuzev u slučaju Melike Mahmutbegović, dopredsjednice Federacije BiH iz reda Bošnjaka koja, mimo uobičajene prakse i elementarne političke kulture, još nije imala „čast“ da se susretne sa svojim prethodnikom na ovoj funkciji, Mirsadom Kebom.

U zakazano vrijeme (utorak, u 10,00 sati) Melika Mahmutbegović je došla na novo radno mjesto, no zatekla je prazan kabinet. Kebo se jednostavno nije pojavio na zakazanu primopredaju vlasti, što se zapravo i moglo očekivati, budući da se čak ni kurtoazno nije javio svojoj nasljednici, Meliki Mahmutbegović, kako bi joj čestitao na izboru i poželio uspješan rad.

Razumljivi su razlozi zbog kojih se Kebo ljuti na svoje bivše kolege iz vrha SDA, koji su ga prekrižili iz svih izbornih kombinacija i poslali u političku mirovinu. No, nikako se ne može opravdati to što je ozlojeđeni Kebo svoj bijes iskalio na nedužnoj Meliki Mahmutbegović, koja ni na koji način nije sudjelovala u unutarstranačkom obračunu iz kojeg je Kebo izvukao deblji kraj.

Kebo se zapravo nama razloga ljutiti ni na aktuelne čelnike SDA, budući da je njegova postupna marginalizacija krenula znatno ranije, kada je strankom suvereno upravljao pokojni predsjednik Sulejman Tihić. Još daleke 2009. godine, Kebo je po izričitom nalogu tadašnjeg predsjednika Tihića najprije eliminiran iz Kadrovske komisije SDA a potom i iz svih važnijih stranačkih organa vlasti. Na stranačkoj Konvenciji u posljeće 2013. godine, na kojoj su Izetbegović i Tihić podijelili „fifti-fifti“ unutarstranačku vlast, nije ga bilo ni u jednom taboru, ni na jednoj značajnijoj stranačkoj funkciji.

Nova dopredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović bila je sve vrijeme daleko od ovih obračuna i posljednja je osoba iz SDA na koju bi se Kebo imao pravo ljutiti. Dapače, ne samo da nema pravo ljutiti se na svoju nassljednicu, nego je Kebo dužan osigurati dostojanstven transfer vlasti, pa čak i pomoći svojoj nasljednici u obavljanju poslova. Uostalom, za to i služi famozni „bijeli hljeb“- nije to samo pravo funkcionera da godinu dana nakon isteka mandata primaju plaću, nego i obaveza da u toj godini dok su na „bijelom hljebu“ pomognu svojim nasljednicima kada god im je ta pomoć potrebna.

(Slobodna Bosna)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku