hamburger-icon

Kliker.info

Sjeverna Makedonija ide dalje :NATO zastava podignuta ispred Vlade u Skoplju

Sjeverna Makedonija ide dalje :NATO zastava podignuta ispred Vlade u Skoplju

12 Februara
14:24 2019

Uspjeli smo da se sa sporednog balkanskog kolosjeka, na kome smo čekali decenijama, vratimo na glavni autoput ka Evropi, poručio je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev pred Vladom u Skoplju gdje je danas podignuta NATO zastava, javlja RSE.

“Danas sa sigurnošću kažemo da je naša zemlja na pravom putu ka progresu i nesmetnom razvoju”, rekao je Zaev na svečanoj ceremoniji na kojoj je na zastava NATO-a podignuta uz intoniranje himne Alijanse.

“Odlukama našeg parlamenta i parlamenta Republike Grčke, te pozivnicom članica NATO-a, već učestvujemo u radu najmoćnijeg saveza u svijetu i možemo biti spokojni i u cjelosti sigurni da, završavanjem ratifikacija u svim parlamentima naših saveznika, naša zemlja, koja će uskoro nositi geografski precizno ime – Sjeverna Makedonija, i zvanično postaje 30. punopravna članica NATO-a sa pravom glasa. Tim činom postajemo bezbjedna zemlja, postajemo svoji na svojemu”, rekao je Zaev.

On je zahvalio svima koji su doprinjeli da Sjeverna Makedonija dođe na ulazna vrata NATO-a.

U međuvremenu, parlament Slovenije je danas na vanrednoj sjednici ratifikovao Protokol o pristupanju Makedonije u NATO-u, a prije glasanja poslanicima se obratio predsjednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi, koji boravi u zvaničnoj posjeti ovoj zemlji. Time je Slovenija, poslije Grčke, postala druga članica Alijanse koja je ratifikovala Pristupni protokol.

Prema najavama iz Tirane, u četvrtak Pristupni protokol treba biti ratifikovan i u albanskom parlamentu.

Kao što su javili albanski mediji, Protokol za članstvo Makedonije u NATO-u već je dobilo zeleno svijetlo u Zakonodavnoj parlamentarnoj komisiji, a za četvrtak je zakazana i plenarna sjednica parlamenta o ovom pitanju.

Kada Protokol ratifikujuparlamenti svih 29 zemalja NATO-a, onda Sjeverna Makedonija i zvanično postaje 30. članica Alijanse.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku