hamburger-icon

Kliker.info

Simbol otpora velikosrpskom ludilu : Na današnji dan pretučen je Srđan Aleksić jer je u ratnom ludilu ostao čovjek

Simbol otpora velikosrpskom ludilu : Na današnji dan pretučen je Srđan Aleksić jer je u ratnom ludilu ostao čovjek

21 Januara
17:09 2019

Na današnji dan prije 26 godina, 21. januara 1993. godine, mladi Srđan Aleksić brutalno je pretučen na tržnici u Trebinju. Trebinje te 1993. godine bilo je prožeto velikosrpskim ludilom i mnogi su ili podržavali takvu politiku ili gledali sa strane, praveći se da ne vide ono što im se događa pred očima. 

Index. hr piše da se Srđan Aleksić tom nacionalističkom ludilu odlučio suprotstaviti i to je platio životom. Baš na današnji dan, 21. januara 1993. godine, on je od batina spasio svog prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja kojeg su divljački napala četvorica rezervista Vojske Republike Srpske. Vojnici su umjesto Alena pretukli Srđana koji je pao u komu i nekoliko dana kasnije preminuo. 

Aleksić je rođen 1966. godine u Trebinju. Otac mu je bio košarkaški trener, majka mu je umrla dok je još bio dijete, a brat mu je poginuo u nesreći s motornim zmajem. Srđan je bio plivačka nada bivše Jugoslavije, a aktivno se bavio i glumom.

Srđan je tog dana kad je nastradao također bio rezervist Vojske Republike Srpske. Dok su svi ostali gledali kako mladi rezervisti maltretiraju Bošnjaka, Srđan mu je skočio pomoći. Četvorica vojnika zbog toga su se okomili na njega jer su ga smatrali izdajnikom. Preminuo je šest dana kasnije. 

“Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost”, napisao je Srđanov otac na smrtovnici svom sinu.

Jedan napadač poginuo u ratu, trojica osuđena

Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginut će na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Čovjek kojeg je spasio živi u Švedskoj, prijatelju svakog ljeta posjeti grob

U vrijeme kada je u tijeku bilo suđenje za ubojstvo njegova sina, Rade Aleksić doživljavao je i razna poniženja. Među njima je i rečenica jednog od odvjetnika, branitelja optuženih: “Tako mu i treba kada je branio muslimana.”

“A moj Aći, tako smo Alena svi odmilja zvali, sada je u Švedskoj, oženio se, ima dvoje djece. Svakog ljeta me obiđe kada dođe u Trebinje. Prvo ode na Srđanov grob, a onda kod mene. Eto, toliko sam uzbuđen da mu se ni prezimena ne mogu sjetiti. Nama, Trebinjcima, onoj staroj trebinjskoj raji, prezimena nisu ni značila ništa. Zvali smo se po nadimcima, prepoznavali po dobroti i u takvo Trebinje i danas vjerujem”, rekao je Rade Aleksić prije nekoliko godina za N1. 

Jedan od najvećih heroja krvavih devedesetih posthumno je dobio Povelju Helsinškog odbora za ljudska prava u BiH.

Aleksić je svojom smrću postao simbol otpora velikosrpskom ludilu devedesetih koje je krivo za smrt desetaka hiljada ljudi te patnju miliona.

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 21 Januara, 23:14

    Neznam ko je autor ovog teksta ali samo da kažem jednu stvar:SRĐAN ALEKSIĆ JE SRBIN I SAMO JE TO MOGAO DA URADI SRBIN.Ja neodobravam postupak te troice naprotiv,SAMO HOĆU DA KAŽEM DA SE TO MOGLO DESITI U OKRILJU SRPSKOG NARODA. ČIK NEKA BALIJE POKAŽU SVOGA SRĐANA ALEKSIĆA,JOK MORE.NEZNAM ŠTO SE KITITE NAŠIM PERJEM,SRĐAN JE NAŠ PONOS A NE VAŠ BAGRO JEDNA.SRĐAN JE POKAZAO ČOJSTVO ŠTO JE U NAŠIM GENIMA A KOD VAS NEŠPOSTOJI. TOLIKO
    P.S.AKO BI IZBIO NOVI RAT PRVA TABLA SA IMENOM ULICA SRĐANA ALEKSIĆA U SARAJEVU BI BILA SKINUTA KAO I ULICA GAVRILA PRINCIPA,SPREMAN SAM DA SE KLADIM U GLAVU,ZBOG TOGA ŠTO VI”SARAJEVSKA ČARŠIJA ČOJSTVA NEMATE NEGO MENTALITET ŠUCKORA.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku