hamburger-icon

Kliker.info

Silajdžić : Prudskim sporazumom Dodik je htio ugasiti OHR

Silajdžić : Prudskim sporazumom Dodik je htio ugasiti OHR

06 Aprila
13:18 2009

Blokada projekata Vlade Federacije predstavlja pravi ekonomski zločin čije će posljedice tek osjetiti svi građani Federacije, kaže u intervjuu za "Oslobođenje" član predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH dr. Haris Silajdžić…

– Visoki predstavnik Valentin Inzko preuzeo je dužnost od Miroslava Lajčaka. Da li su bonske ovlasti rješenje za izlazak iz krize?

Bonske ovlasti su nužno sredstvo protiv svakoga ko poziva ili radi na rušenju države Bosne i Hercegovine. No, izlaska iz krize, uz uslov poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše države, nema bez vladavine prava, ustavne reforme, otklanjanja blokade integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO, te ekonomskih reformi. Mi se nalazimo u situaciji u kojoj predstavnici Republike Srpske otvoreno blokiraju usvajanje zakona neophodnih za integraciju u Evropsku uniju. Pogledajte samo šta se događa sa usvajanjem zakona neophodnih za prelazak Bosne i Hercegovine na "bijelu Šengensku listu". Prije nekoliko dana je propalo usvajanje predloženog, a neophodnog zakona o graničnoj kontroli, a podsjećam da je istu sudbinu doživio još jedan zakon neophodan za ukidanje viza – zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći. Isto se dogodilo i sa zakonima o oružju, o prevozu naoružanja i vojne opreme, o Agenciji za informatičko društvo, sa revidiranom strategijom za povratak izbjeglica i raseljenih… Hrvatskoj su vize davno ukinute i zahvaljujući hrvatskim pasošima koje posjeduju veliki broj bh. građana ne osjeća taj problem; Srbija nam je odmakla u ispunjavanju uslova za ukidanje viza za njene građane, te će i svi bh. građani srpske nacionalnosti, koji po Ustavu Srbije imaju pravo na srbijanski pasoš, imati mogućnost putovanja bez viza. U svojevrsnom evropskom „rezervatu" na ovaj način naći će se, praktično, od svih balkanskih naroda, jedino bh. Bošnjaci. Ja ne želim da vjerujem da je to cilj i međunarodne zajednice, ali oni koji ne vide i jasno ne govore ko blokira evropsku integraciju Bosne i Hercegovine, nažalost, saučestvuju u održavanju ovakvog, nepodnošljivog stanja koje mnogi tumače i kao vrlo uznemiravajuću poruku ovdašnjim muslimanima.

– Federalna Vlada u kojoj sjede i ministri Stranke za BiH, odlučila je prošlogodišnju budžetsku prazninu popuniti zajmom u komercijalnim bankama. Mislite li da je to put za rješenje deficita?

Svaki budžetski deficit koji nije rezultat investiranja u strateške reforme ili strateške infrastrukturne projekte pouzdan je znak ozbiljnih ekonomskih problema. Nažalost, naš deficit nije posljedica ni prvog, ni drugog uzroka. On je prvenstveno rezultat skupog, glomaznog i neefikasnog ustroja države koji nije moguće ukloniti bez ustavne reforme. S druge strane, nije se teško složiti da zaduživanje Vlade kod komercijalnih banaka ne može biti dugotrajno rješenje problema budžetskog deficita. Vjerujem da se Vlada za njega odlučila ozbiljno analizirajući posljedice koje bi mogle nastupiti nepopunjavanjem budžeta, pa makar i na ovaj način. Naravno da sam zabrinut zbog toga, ali me više brine što pojedini neodgovorni političari blokiraju reforme i investicije koje bi doprinijele znatno uspješnijem punjenju budžeta. Investicijama bi uposlile naše ljude, čime bi pritisak na socijalna davanja bio znatno umanjen što bi i vladu i budžet dovelo u puno bolju poziciju.

– Mnogi analitičari smatraju kako je ovu godinu potrebno iskoristiti da bi se izvršila ustavna reforma. Nema izbora i mogućnost kompromisa je veća. Držite li Vi mogućim da se takvo kompleksno pitanje oko kojeg se lome koplja može riješiti do konca ove godine?

Moguće je ukoliko i ovaj put ustavne promjene ne budu iskorištene za nastavak blokade funkcioniranja države, što za direktnu posljedicu ima sprečavanje integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Sretan sam što su stavove Stranke za Bosnu i Hercegovinu o neophodnosti otklanjanja blokada potvrdili u svojim rezolucijama i Evropski parlament i Vijeće Evrope, kao i Venecijanska komisija, te da smo i ovih dana identične stavove mogli čuti i od američkih zvaničnika u saslušanju pred Helsinškom komisijom američkog Kongresa. Radi se o tome da su i ustavne promjene neophodne za integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO. Godinama smo svjedoci procesa u kojem se „linijom manjeg otpora" potkopava i Dejtonski sporazum, a njegova primjena uslovljava jalovim pregovorima Iz ove situacije moguće je izići uz pomoć međunarodne zajednice, javnim, pismenim obvezivanjem svih političkih aktera na momentalnu spremnost usvajanja svih zakona neophodnih za evro-atlantske integracije.

Trpanje u isti koš svih bh .političara i onih koji prihvataju sve neophodne zakone i onih koji godinama sprečavaju njihovo donošenje, osim što nije pravedno, jeste i opasno…

– Zbog čega ste protivnik "prudskog sporazuma"?

Kad bih htio da budem ciničan, ja bih vas pitao: "Na koji prudski sporazum mislite – Dodikov, Čovićev ili Tihićev?" Naravno, iz njihovih potpuno oprečnih interpretacija nečega što zovu sporazumom potpuno je jasno da tu nema ni "s" od sporazuma. Drago mi je da su to shvatili i u međunarodnoj zajednici, što najbolje ilustrira posljednja izjava zastupnice Evropskog parlamenta Doris Pack. Meni je od početka bilo jasno da se radi o Dodikovom manevru kojim je imao samo jedan cilj – dovesti do gašenja Ureda visokog predstavnika bez rješenja ključnih problema koje je bez aktivnog međunarodnog angažmana nemoguće riješiti. Prošla je sjednica Vijeća za implementaciju mira, OHR nije ugašen, i sada čak i Sulejman Tihić izjavljuje da Dodik nije zainteresiran za ustavne promjene, koje su oni kao dogovorili u Prudu. Dobro je daje Tihić to shvatio, makar i sada, ali je šteta napravljena: poslata je poruka međunarodnoj zajednici da postoje bošnjački predstavnici koji su spremni prihvatiti sporazum koji je suprotan čak i temeljnim interesima države Bosnei Hercegovine. Srećom, i naša javnost i predstavnici međunarodne zajednice sada znaju da to nije moguće. Uostalom, baš bih volio da vidim ko bi to u SDA podržao prudsko rješenje o, recimo, državnoj imovini ili popisu stanovništva koje je prihvatio Tihić.

– Mnogo se priča o izborima u Stranci demokratske akcije i rivalitetu dvojice kandidata. Favorizirate li Vi jednog od kandidata ili vam je svejedno ko će vam biti partner na federalnom i državnom nivou?

Naravno da mi nije svejedno ukoliko se na čelu SDA nalazi neko ko je u stanju svoje osobne frustracije liječiti kapitulantstvom pred partnerima koji i ne kriju da mrze Bosnu i Hercegovinu ili u onim koji azil za svoju politiku vide u stvaranju trećeg entiteta. Ja sam spreman sarađivati sa svakim u Bosni i Hercegovini, ali ne po cijenu potkopavanja temelja naše države. Uvjeren sam da ovaj stav dijelim i sa ogromnom većinom članova Stranke demokratske akcije koji će znati da izaberu predsjednika koji će odgovoriti zahtjevima izuzetno delikatnog trenutka u kojem se država Bosna i Hercegovina nalazi.

– Zbog čega ste snažno podržali ministra energetike vahida Heću i odbili Tihićeve zahtjeve za njegovu smjenu?

Ne znam jeste li primijetili da uz taj zahtjev za smjenu ministra Heće nije bilo Tihićevog zahtjeva za smjenu Vlade Federacije BiH, premijera Brankovića ili makar svih ministara SDA u Vladi Federacije BiH. Nije li to čudno, ima li se u vidu činjenica da je kompletna Vlada Federacije BiH, jednoglasno, dakle, i svi ministri iz SDA i svi ministri iz svih drugih stranaka, podržala projekte koje je predložilo ministarstvo na čijem je čelu ministar Hećo?

Čemu onda i Vlada Federacije BiH i u njoj ministri iz stranke čiji predsjednik, zvao se on Silajdžić ili Tihić, može poništiti sve ono što su oni u vladi godinama radili? Šta će nama onda uopšte vlada, ako ovo postaje praksa? Zbog čega ne bih podržao ministra čiji su projekti Federaciji BiH u ovakvoj ekonomskoj situaciji osiguravali najveće strane investicije u historiji Bosne i Hercegovine, finansiranje izgradnje energetskih objekata koji bi od početka i zauvijek bili u stopostotnom vlasništvu Federacije BiH, projekte kojima se strancima ne prodaje, niti daje u koncesiju niti jedan prirodni resurs naše zemlje, koji bi u nekoliko godina uposlili i do 50.000 naših radnika i Federaciji BiH donijeli greenfield investicije od sedam milijardi maraka?

– Vi ste, također, najavili, nakon lokalnih izbora, generalno pospremanje u Stranci za BiH. Jeste li odustali od toga ili se to odvija daleko od očiju javnosti?

Nismo odustali od analize rada svih organa Stranke za Bosnu i Hercegovinu i njihovih članova. U onoj mjeri u kojoj saznanja do kojih dolazimo budu nalagala i kadrovske promjene u stranci, one će biti odlučno realizirane procesom koji zahtijeva poštivanje statutarnih procedura.

– Kako komentarišete mogućnost da se zamjenik američkog državnog sekretara Hillary Clinton direktno angažuje u rješavanju bosanskih pitanja?

Za Bosnu i Hercegovinu je jako važno da nova američka administracija pokazuje puno više interesa za našu zemlju i puno više spremnosti za vlastiti angažmanu osiguravanju neophodnih promjena. Pismo koje je državni sekretar  Clinton uputila ministru Alkalaju ohrabrujući je potvrda takvog stava.

– Kako gledate na optužbe da ste Vi osobno prepreka u uspostavljanju boljih odnosa sa Srbijom?

Vjerovatno ne postoji organ ili institucija Bosne i Hercegovine, sa izuzetkom Predsjedništva, koji ne ostvaruje saradnju sa odgovarajućim organima i institucijama Srbije. Dobro je da je tako, jer je našoj državi prioritet njegovanje i razvoj dobrih odnosa sa svim državama u susjedstvu. Međutim, naši odnosi sa Srbijom i Hrvatskom ne mogu se zasnivati na principima u kojima je u svim neriješenim pitanjima isključivo država Bosna i Hercegovina na gubitku. Ne znam ni za jedno takvo pitanje u kojima zbog odnosa Bosne i Hercegovine prema Srbiji i Hrvatskoj štetu trpe ove države.

No, nažalost, znam za čitavu listu problema koji godinama čekaju na rješavanje, a zbog kojih je na gubitku jedino naša zemlja. Navešću vam samo korištenje naših prirodnih, energetskih resursa koje i Srbija i Hrvatska decenijama koriste bez ikakve naknade. Znate li da je Bosna i Hercegovina ovim oštećena za iznose koji premašuju nekoliko milijardi maraka? Dva puta sam tražio od Vijeća ministara BiH očitovanje o ovom problemu, bez uspjeha. Prema analizama eksperata elektroenergetske struke, godišnja vrijednost struje koja pripada našoj državi, a koju prisvajaju elektroprivrede Srbije i Hrvatske, iznosi oko 242 miliona maraka. Od početka rada pograničnih hidroelektrana do danas uzeto je ukupno 71.000 gigavatsati električne energije koja je trebala pripasti BiH.

Radi se o hidroelektranama Bajina Bašta i Zvornik na Drini, te korištenju hidropotenciala Buškog jezera i Trebišnjice. Šta još Bosna i Hercegovina treba da uradi da bi Srbija pristala na prihvatanje sporazuma o međunarodno priznatoj granici između BiH i Srbije, da bi prihvatila našeg ambasadora, prestala da vodi istrage i raspisuje potjernice protiv građana Bosne i Hercegovine za djela koja su se dogodila na teritoriji naše države i o kojima naši državni organi vode istragu, da bi isporučila Haškom tribunalu optuženika za genocid, da bi ispunila obaveze koje joj je prije dvije godine presudom o genocidu u Srebrenici naložio Međunarodni sud pravde…?

Oni koji probleme BiH u odnosima sa Srbijom svode na to što ja još nisam bio u posjeti Beogradu su ili neinformisani ili zlonamjerni.

– Šta su motivi prave medijske harange koju vlasnik Avaza Fahrudin Radončić mjesecima vodi protiv Vas?

Moje nepristajanje da izvršavam njegove zamisli i time sebe i svoj položaj stavim u funkciju ostvarivanja njegovih i interesa njegovih poslovnih partnera koji ne samo da nemaju ništa sa bosanskohercegovačkim ili bošnjačkim interesima, već su u direktnoj suprotnosti sa njima.

U potpunosti podržavam project o izgradnji elektrane u Zenici koju vodi zenički načelnik Husejin Smajlović. Znam da se mnogi čude takvom stavu, očekujući valjda da bih se ja prema značajnom projektu stranog investiranja u Federaciju trebao odnositi kao što se lider Smajlovićeve stranke odnosio prema još boljim, još većim i još značajnijim projektima investiranja u elektroenergetski sektor koje je pripremila Vlada Federacije BiH. I ja bih se valjda sad trebao "svetiti"- samo zato što je Smajlović član SDA?! To mi ne pada na pamet. Blokada projekata Vlade Federacije predstavlja pravi ekonomski zločin čije će posljedice tek osjetiti svi građani Federacije.             (Kliker.info-oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku