hamburger-icon

Kliker.info

Sidikat Aluminija: Što očekivati od ministra koji Srbinu i Hrvatu nikada ni trafiku ne bi prodao!?

Sidikat Aluminija: Što očekivati od ministra koji Srbinu i Hrvatu nikada ni trafiku ne bi prodao!?

21 Decembra
06:14 2006

Povodom izjava i pokušaja opstrukcije privatizacije Aluminija od strane federalnoga ministra energetike industrije i rudarstva Vahida Heće, priopćenjem se oglasio Nezavisni sindikat Aluminija. Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija d.d. Mostar najoštrije osuđuje izjave i pokušaje opstrukcije privatizacije Aluminija od strane federalnoga ministra energetike industrije i rudarstva Vahida Heće, čije se djelovanje svodi na zaustavljanje ono malo pozitivnih gospodarskih projekata u Federaciji BiH.  Uostalom što očekivati od ministra koji na početku svoga mandata izjavljuje kako Srbinu i Hrvatu nikada ne bi ni trafiku prodao.
Postoje dvije mogućnosti ili je ministar Hećo u potpunosti neinformiran ili pak svjesno obmanjuje bosanskohercegovačku javnost.

Prvo – poljoprivredno zemljište koje se spominje je nekadašnje građevinsko zemljište koje je pretvoreno u poljoprivredno zemljište zbog radnika sa smanjenim radnim sposobnostima. Aluminij na taj način provodi humanizaciju rada i radnike ne šalje na nemilost mirovina koje su niske upravo zbog ministara kao što je Hećo.

Drugo – početna bilanca ne prodaje tvrtku nego kontakti poduzeća i kupca i njezina stvarna vrijednost na tržištu. Osim toga upravo ministar Hećo zalažući se za poskupljenje struje potrošačima Elektroprivrede HZ HB još više umanjuje vrijednost Aluminija jer tko će kupiti tvrtku s najskupljom cijenom električne energije u aluminijskoj industriji na svijetu.  

Treće – javni tender na koji se poziva ministar Hećo možda omogućava samo veću cijenu u prodaji, no on nije glavni čimbenik u razvoju kompanije. Radnici Aluminija koji su digli tvrtku iz pepela nakon ratnih šteta od 140 milijuna dolara ne žele završiti kao radnici koji ovih dana diljem Bosne štrajkaju glađu. Zalažući se za javni tender ministar Hećo najvjerojatnije ima i osobne koristi. Cilj mu je odvratiti Aluminij od najvećih i najuspješnijih svjetskih aluminijskih tvrtki: Alcoa, Alcan, Hydro i Glencore, a u korist lobija za koje najvjerojatnije radi.

Četvrto – svi dosadašnji procesi oko pripreme privatizacije rađeni su apsolutno prema duhu odluka koje su donijela oba doma federalnoga parlamenta.

Posljednji potezi ministra Heće koji se nalazi u tehničkom mandatu dokaz su da u bh. organima vlasti i dan danas 11 godina nakon rata postoje ljudi koji mogu jedino funkcionirati u općem kaosu i opstrukciji.  Hećina nastojanje da obustavi privatizaciju Aluminija neće ostaviti samo moguće posljedice po Aluminij nego i na cijelu Hercegovinu.  Upravo su posljednji potezi ministra Heće još je jedan u nizu argumenata zašto je ovoj zemlji hitno potreban ustavno-pravni preustroj.  Zbog svega navedenog NSZ Aluminija zahtjeva da se ukoliko ne dođe do provedbe postignutog sporazum vrati registrirana struktura kapitala: 64 posto dioničari, 24 posto Federacija i 12 posto šibenski TLM, a da se bivši radnici obeštete sukladno Zakonu o radu, stoji na kraju priopćenja.za javnost.

(Kliker.info)
(Foto: Bljesak.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku