hamburger-icon

Kliker.info

Šest godina nakon bijega u Iran : Optužena bivša američka agentica Monica Witt

Šest godina nakon bijega u Iran : Optužena bivša američka agentica Monica Witt

14 Februara
06:50 2019

Bivša američka vojna agentica optužena je u Sjedinjenim Državama za špijunažu u korist Irana, objavilo je u srijedu nekoliko visokih dužnosnika.

Monica Witt (39) koja je od 1997. do 2008. radila za vojno vazduhoplovstvo u službi kontrašpijunaže i zatim kao savjetnica do 2010., optužena je da je prebjegla u Iran 2013. iz “ideoloških” razloga, precizirali su dužnosnici na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Kako javlja Hina osumnjičena je da je “iranskom režimu otkrila tajni obavještajni program i identitet jednog agenta američke obavještajne službe, čime je njegov život odvela u opasnost”, rekao je John Demers, zamjenik ministra pravosuđa.

Protiv te Amerikanke, koja je u bijegu, izdan je međunarodni uhidbeni nalog.

Četvorica Iranaca su također optužena zbog vođenja kibernetičkih napada na najmanje osmoricu bivših kolega Monice Witt 2014. i 2015. Oni su osumnjičeni da su u njihove kompjutere pokušali uvesti softver povezan s Čuvarima revolucije.

“Za Sjedinjene Države je tužan dan kada jedan američki državljanin izda svoju zemlju. Još je tužnije kada se radi o članu oružanih snaga”, rekao je Demers.

Ministarstvo financija je najavilo sankcije iranskoj tvrtki New Horizon, optuženoj da je organizirala konferencije koje su bile platforma za novačenja Monice Witt. Još jednoj iranskoj tvrtki osumnjičenoj da je sudjelovala u kibernetičkim napadima su određene sankcije.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku