hamburger-icon

Kliker.info

Lavrov Tillersonu : Napad na Siriju ide na ruku ekstremistima

Lavrov Tillersonu : Napad na Siriju ide na ruku ekstremistima

08 Aprila
21:39 2017

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas u telefonskom razgovoru američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu da napad na Siriju ide na ruku ekstremistima, saopćilo je rusko ministarstvo.

U prvom razgovoru nakon napada SAD-a na Siriju, dvojica zvaničnika su “razmotrila situaciju u toj zemlji nakon udara američkih vojnih snaga na sirijske snage u noći 7. aprila”, saopćilo je ministarstvo, prenosi Tas s.

“Sergej Lavrov je naglasio da napad na zemlju čija se vlada bori protiv terorizma samo ide na ruku ekstremistima i stvara dodatne prijetnje po regionalnu i globalnu sigurnost”, navodi se u saopćenju.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson otkazao je posjetu Moskvi planiranu za 10. april, nakon najnovijeg razvoja situacije u Siriji gdje je napad otrovnim gasom na područje pod kontrolom pobunjenika izazvao SAD da izvrše raketni napad, prenosi Reuters

“Razvoj stanja u Siriji je iz osnova promijenio situaciju. Moj prioritet sada jeste da nastavim kontakte sa SAD-om i drugima uoči sastanka G7, 10. i 11. aprila, kako bi izgradili koordiniranu međunarodnu podršku prekidu vatre na terenu i intenziviranju političkog procesa”, naveo je Johnson u saopćenju.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley rekla je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a da je SAD “spreman učiniti više, ali da se nada da to neće biti potrebno”.

Dodala je da je Washington preduzeo veoma odmjeren korak, koji je bio “u potpunosti opravdan”, kada je izvršio raketni napad na Siriju zbog smrtonosnog napada hemijskim oružjem.

“SAD neće stajati postrani kada se upotrijebi hemijsko oružje. U vitalnom je interesu naše nacionalne sigurnosti da spriječimo širenje i upotrebu hemijskog oružja”, rekla je ona na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi Reuters.

Također je kazala da je SAD insistirao da sjednica Vijeća sigurnosti bude otvorena kako bi “svaka zemlja koja odluči braniti zločine sirijskog režima to morala uraditi pred očima javnosti, da to cijeli svijet čuje”.

Podrška Londona i Pariza

Britanski ambasador Matthew Rycroft rekao je da su američki napadi opomena za sirijskog predsjednika zbog napada hemijskim oružjem, kao i da je to adekvatan odgovor na neopisiva zlodjela.

“Da Rusija nije sedam puta uložila veto u Vijeću sigurnosti, prkoseći stavovima ostalih članica, Assad bi se suočio sa sankcijama i pravdom”, dodao je Rycroft.

“Assadov cilj jest uništenje svih onih koji mu se odupiru, bez obzira pod koju cijenu”, kazao je francuski ambasador Francois Delattre.

On je dodao da je američki nap

ad na Siriju legitiman i da je postao neophodan da bi se Assad zastrašio i odvratio.

Ruski izaslanik u UN-u Vladimir Safronkov ranije u petak optužio je SAD da je prekršio međunarodno pravo time što je izvršio zračne napade na Siriju.

“SAD je napao teritoriju suverene Sirije. Mi smatramo da je taj napad flagrantno kršenje međunarodnog prava i čin agresije”, rekao je on u Vijeću sigurnosti.

(Klker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku