hamburger-icon

Kliker.info

Separatistima pobjeda, ali ne i većina : Nema straha i narednih godina ćemo gledati El Clasico

Separatistima pobjeda, ali ne i većina : Nema straha i narednih godina ćemo gledati El Clasico

28 Septembra
07:11 2015

Kataloncislave1Katalonija nije glasala za neovisnost iako su separatisti osvojili većinu mandata u Parlamentu Katalonije. Zajedno za Da (Junts pel Sí; JxS) katalonska nacionalistička koalicija katalonskog predsjednika Artura Masa ima 62 od 135 mandata, a ljevičarsko Narodno jedinstvo (CUP) još 10 – ali zbroj njihovih postotaka manji je od 48, što ne nudi legitimitet za odcjepljenje od Španjolske.

Mas se ne predaje i obećava: “Utemeljit ćemo neovisnost”. Španjolski premijer Mariano Rajoy ponovio je da bi odcjepljenje bilo nezakonito i protuustavno.Ovako su glasali Katalonci: 39,6 posto za JxS, a 8,2 za CUP. Na unionističkoj ili barem neutralnoj strani ostali su konzervativni Ciudadanos (17,9), socijalisti (oporavljeni na nevelikih 12,8), progresisti s liste Katalonija množe se (8,9, ne baš laskavo po njihovu sastavnicu Podemos), pa Rajoyevi španjolski nacionalistički pučani (8,5 posto).

Odaziv glasača bio je rekordan (76 posto od 5,3 milijuna birača, u Tarragonu je trebalo poslati još listića), što daje dodatnu vjerodostojnost rezultatima. Kako se i predviđalo: veći odaziv ojačao je postotak unionist.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku