hamburger-icon

Kliker.info

Senadin Lavić : Sejdić-Fin​ci kao hrvatsko pitanje

Senadin Lavić : Sejdić-Fin​ci kao hrvatsko pitanje

20 Januara
07:07 2014

Lavic1Piše : Senadin Lavić (Kliker.info)

U toku je besraman pokušaj da se na silu i podršku češkog birokrate Štefan Fülea, pod plaštom rješavanja pitanja Sejdić i Finci, u Bosni i Hercegovini instalira nekakva hrvatska teritorija. Svi znamo da to ne može proći jer bošnjački političari ne prihvataju daljnju dezintegraciju države i neopravdanu etničku teritorijalizaciju državne teritorije. Navodno hrvatski narod je ugrožen i ne dozvoljavaju mu se da bira svoje predstavnike. Samo naivni mogu u to vjerovati! Priča o „ugroženosti“ samo je prvi korak razrađene i detaljno pripremljene destrukcije entiteta FBiH, odnosno u konačnici države BiH. No, to Čović i njegovi istomišljenici, to svi znamo, ne mogu ostvariti bez rata, a za rat nisu spremni, i stoga je tu Füle da malo isprepada i pritegne bošnjačke predstavnike. Čović je, dakle, uspio da nametne svoje pitanje i uključi predstavnike EU u njegovo rješavanje.

Zanimljivo je da niko iz institucija EU i OHR mjesecima nije trepnuo na zahtjeve bošnjačke djece iz entiteta RS koji traže zaštitu svojih prava oko bosanskog jezika i bošnjačke kulture i povijesti. OHR je u svome dvorištu gledao njihove šatore i parole,  ali niko se nije okrenuo…

Čović i Dodik su se dogovorili već davno i uspostavili antibosanski savez – oni sada samo traže nekog bošnjačkog naivca da se BiH organizira čak ispod razine Dejtona, a to je siguran put u dezintegraciju i novi rat.   Čović i HDZ ne pominju da postoje Hrvati u entitetu RS. Zašto? Zašto Hrvati ne traže u entitetu RS neku „svoju teritoriju“? Zašto je HDZ otpisao hrvatski narod koji je protjeran iz entiteta RS? Jesu li to u Čovićevom HDZ-u procijenili da će takvo nešto lakše dobiti od „naivnih“ Bošnjaka koji još ne znaju šta je to „nacionalno pitanje“. Šta će biti kada Bošnjaci napokon počnu grmiti na sve strane i na sve adrese sa svojim „bošnjačkim pitanjem“ u Evropi?

Pojavio se ozbiljan problem za one koji rade u rukavicama, birokrate EU i njihove male smicalice, onako kao je to radio Lajčak i neki drugi mešetari iz Evrope, koji danas kao Füle ucjenjuju legalne vlasti da neće biti podrške na njihovom putu ka EU, da će izgubiti milione, jer neki političari nisu spremni da se odreknu države Bosne i Hercegovine. Lijepo je biti europski birokrata kad imaš dejtonski ustav i domaće političare koji su se ozbiljno zabrinuli za svoju budućnost, jer na njima možeš praviti karijeru u institucijama EU pričajući da je ovdje na Balkanu pravo ratište i samo rijetki, kao Hoolbruke, mogu naći rješenje! Da li uopće evropski građani znaju šta rade likovi poput Lajčaka, Fülea i mnogih drugih u ime EU i naše zajedničke budućnosti? Koliko bi poena dobio Füle kad bi nametnuo neko rješenje i onda s njime mahao po Evropi?

Čović bi, bez obzira na perfidno potvrđivanje entiteta RS s njegove strane, kao strateškog partnera M. Dodika, trebao obratiti pažnju na bošnjačku reakciju povodom pokušaja da se uvede „proslava dana republike genocidne“. Bošnjaci su 9. januara poslali jasnu poruku onima koji misle od entiteta RS praviti nekakvu „srpsku državu“ – entitet RS je nastao genocidom nad Bošnjacima i niko ne može zanemariti tu jezivu činjenicu.

Bosna je i dalje pod opsadom!

 

 

Podijeli

3 0 komentara

 1. Avaz Razuma
  Avaz Razuma 20 Januara, 12:55

  Našim političarima bi dosta pomoglo da malo poslušaju intelektualce, ali šta da urade kad među njima sjedi nastavnik likovnog.

  Odgovori
 2. Korekcija
  Korekcija 20 Januara, 12:57

  Dragi profesore lavić vi kažete sljedeće:”Navodno hrvatski narod je ugrožen i ne dozvoljavaju mu da bira svoje predstavnike. Samo naivni mogu povjerovatiu to”.
  Začuđujuće je s kojom lakoćom Vi prešućuje izbor bošnjačkim glasovima gosp. Željka Komšića u Predsjedništvo BiH iz reda hrvatskog naroda i to u dva mandata. Također je začuđujuže kako Vi prešućujete formiranje vlasti “platforme” od onih stranaka i pojedinaca koji iz reda hrvatskog naroda koji su dobili nizernu podršku hrskih glasača u BiH.
  Ne mogu se načuditi kako Vi kao akademski čovjek koji bi trebao uočavati društvene devijacije, zaobilazite tako krupne nekorektnosti prema jednom narodu.
  To poništavanje glasačke volje Hrvata u BiH sada je primjećeno i iz Bruxellesa a čudno je da Vi to u Sarajevu ne vidite.
  Lijep pozdrav.

  Odgovori
 3. neza
  neza 23 Januara, 21:32

  dragi Senadine svaki vas komentar o nasoj stvarnosti je vrijedan paznje i za mene ste najumniji i najinteligetniji covjek covjek u Bosni i Hercegovini bez imalo samohvale cini mi se da veoma uspjesno ukazujete na probleme koji tiste nasu zemlju i da nasi umno ograniceni politicari bi trebali da se ugledaju i ako vec neznaju onda bar da pitaju za savjetljude poput vas a fala bogu ima jos takvih ljudi kao sto ste vi mislim da bi ste bili veliki politicar i da bi ste se trebali intezivno baviti politikom jer ste vi politicar kova Bogica Bogicevica jedinog ne ikvarenog i postenog zelim vam svu srecu ovog svijeta jer ste pravi borac za ovu nasu napacenu zemlju

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku