hamburger-icon

Kliker.info

Semir Osmanagić : Oni koji nas osporavaju nisu nikad bili u Visokom!

Semir Osmanagić : Oni koji nas osporavaju nisu nikad bili u Visokom!

06 Maja
07:03 2015

SemirO15Kada je u proljeće 2005. godine prilikom posjete Zavičajnom muzeju u Visokom ugledao brdo iznad Visokog, Semir Osmanagić ostao je zapanjen trokutastim stranama brda, identičnim nagibom od podnožja do vrha i činjenicom da te stranice perfektno odgovaraju stranama svijeta.

Danas, deset godina poslije, u razgovoru za “Dnevni avaz”, povodom godišnjice otkrića koje je izazvalo veliku pažnju u BiH i svijetu, Osmanagić kaže da mu je odmah bilo jasno da se radi o vještačkoj građevini, koja je nakon hiljada godina prekrivena nanosima zemlje i vegetacije.

Stotine volontera

Osmanagićevo otkriće, iako je već puno desetljeće predmet ozbiljnih arheoloških istraživanja, i dalje je za mnoge u BiH nevjerovatno da bi bilo istinito. Sam Osmanagić je predmetom osporavanja, ali i podrške. O efektima koje je ono ostavilo na cijelu državu, Osmanagić ne želi mnogo govoriti, dodajući da drugi trebaju o tome govoriti i dati ocjene. Za njega, ovo je životni projekt, koji je dobio punu afirmaciju uprkos osporavanjima.

– Identične slučajeve vidio sam tokom istraživanja za doktorsku disertaciju u Meksiku, Gvatemali, Hondurasu, El-Salvadoru, Belizeu, zatim u Kini, gdje je 250 piramida prekriveno zemljom. Kada sam skupio dovoljno dokaza, napisao sam prvu knjigu o otkriću piramida, koju sam objavio u oktobru 2005. Na toj konferenciji bili su vodeći svjetski mediji i agencije – prisjeća se Osmanagić.

Kaže da je nakon toga dobio 12.000 e-mailova podrške te da je shvatio da bosanske piramide nisu priča jednog čovjeka nego globalno važan projekt i da su uzburkale duhove širom svijeta.

– Osnovao sam neprofitnu nevladinu organizaciju za arheološka istraživanja, obratio se institucijama kao što su Zemaljski muzej i Univerzitet u Sarajevu. Oni nisu bili zainteresirani za iskopavanja i od tada sam istražujem. Projekt je postao najaktivnija arheološka lokacija na svijetu, koja godišnje okuplja nekoliko stotina volontera i desetine istraživača – govori Osmanagić.

Odgovarajući na još prisutni skepticizam, kaže da su o bosanskim piramidama izvještavali svi svjetski mediji.

Brojne uvrede

– Mi smo bili udarna vijest na CNN-u, o nama je napravljen polusatni serijal, na najvećoj televizijskoj američkoj mreži ABC, a sa mnom su napravljeni intervjui i objavljeni na najvećim svjetskim kanalima kao što su Discovery Channel, History Channel i National Geographic dva puta – naglašava naš sagovornik.

Od samog početka sve domaće institucije, kaže Osmanagić, bile su protiv ovog projekta.

– Oni koji nas osporavaju nisu nikada bili u Visokom. Pisane su peticije da se zaustave istraživanja i prije nego što su počela iskopavanja. Čak ni danas, deset godina kasnije, svi oni koji su bili protiv, cijeli domaći kulturni establišment, geolozi, arheolozi, ne dolaze u posjetu Visokom, što začuđuje. Mi smo na sve njihove uvrede govorili: “Dođite, posjetite lokacije, radite s nama i uvjerite se” – kaže Osmanagić.

Najuzbudljiviji projekt

Osmanagić tvrdi da svake godine sam projekt privuče nekoliko desetina hiljada posjetilaca.

– Do sada su nas posjetili ljudi iz 80 zemalja svijeta. Radili smo na pet piramida koje smo nazvali piramidama Sunca, Mjeseca, zmaja, Zemlje i ljubavi te na mreži podzemnih tunela. Riječ je o prahistorijskom podzemnom labirintu koji se pruža nekoliko desetina kilometara. S pravom kažem da je ovo postao najuzbudljiviji projekt na svijetu – ističe Osmanagić.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku