Ovaj program se provodi u partnerstvu s Katarskim društvom Crvenog polumjeseca i drugim katarskim centrima, uključujući i džamiju Minaretein (Education City).

Akcija započinje danas i trajat će do prvog dana Ramazanskog bajrama.

Izvršni direktor EAA-e, Fahad Al-Sulaiti, rekao je da ova fondacija ulaže velike napore u pružanju humanitarne pomoći u Pojasu Gaze…

„Naša vizija nadilazi akciju prikupljanja odjeće za djecu Gaze i ulazi u širi spektar podrške, uključujući usluge psihološke podrške, rekreacijske aktivnosti, univerzitetske stipendije, higijenske pakete, obroke za izbjeglice itd.“, rekao je  Al Sulaiti.

Dodaje da je EAA pripremila sveobuhvatan sistem podrške “kako bismo zadovoljili složene potrebe onih koji žive u izazovnim okolnostima, potičući dublji osjećaj empatije i solidarnosti”.

Generalni sekretar Katarskog društva Crvenog polumjeseca (QRCS), Faisal Mohammed Al-Emadi pohvalio je strateško partnerstvo s EAA, koje je donijelo mnogo uspjeha na humanitarnom planu u raznim zemljama svijeta.

Fondacija “Obrazovanje iznad svega, u partnerstvu s UNFPA-om i kroz mrežu mladih volontera, dopire do hiljada djece i mladih, pružajući podršku onima koji su pogođeni aktuelnom krizom u Pojasu Gaze.

Više od 625.000 učenika u Gazi nema pristup obrazovanju, a 392 obrazovne ustanove pretrpjele su značajnu štetu. Ubijen je 4851 učenik i 239 učitelja. Izbjeglice trenutno koriste 318 školskih zgrada kao skloništa nakon što su njihovi domovi razrušeni. Mnogi od ovih objekata pretrpjeli su napade zadnjih mjeseci. Trenutno se više od milion ljudi nalazi u 145 škola UNRWA-e. Finansijske potrebe obrazovanja u Gazi procjenjuju se na 855 miliona dolara.