hamburger-icon

Kliker.info

Šefik Džaferović : Za SDA neprihvatljiv HDZ-ov Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Šefik Džaferović : Za SDA neprihvatljiv HDZ-ov Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

10 Novembra
17:12 2017

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je u razgovoru za Fenu kazao da je za tu stranku neprihvatljiv Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH kojeg je usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na inicijativu delegata iz Kluba hrvatskog naroda.

– Mi nećemo glasati za taj prijedlog. Uvjeren sam da će taj prijedlog biti odbijen u Zastupničkom domu i da će na taj način okončati svoju parlamentarnu proceduru – naveo je Džaferović.

On kaže da postoji nekoliko razloga zbog čega taj prijedlog nije prihvatljiv za SDA.

– Prvo, kada je Predsjedništvo BiH u pitanju, tamo se nudi rješenje kojim se praktično potvrđuje i produbljuje diskriminacija, koja je već utvrđena odlukama Evropskog suda za ljudska prava. Nije u BiH prihvatljivo usvajati bilo koja rješenja kojima bi se potvrđivala ta diskriminacija i kojima bi se BiH udaljavala od implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” i još nekoliko povezanih odluka – ističe Džaferović.

Na to je, podsjeća on, prije nekoliko dana upozorilo baš na ovakav način i Vijeće Evropske unije za vanjske poslove.

Džaferović napominje da predloženi zakon nije prihvatljiv ni kada je u pitanju popuna federalnog Doma naroda, “zbog toga što se time u Bosnu i Hercegovinu, u Federaciju BiH, uvode dodatne etničke podjele, zato što je to suprotno postojećim odredbama Izbornog zakona BiH i zato što je suprotno Ustavu FBiH”.

On podsjeća da je u Ustavu Federacije BiH jasno propisano da se iz svakog kantona u kojem postoji izabran makar po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda treba takav predstavnik izabrati u federalni Dom naroda.

Džaferović kaže da HDZ-ov prijedlog to ne uvažava i da je to veliki problem.

– Drugi problem HDZ-ovog prijedloga je osnova za etnički izračun delegata po pojedinim kantonima. Oni polaze od posljednjeg popisa stanovništva, a u Izbornom zakonu i u Ustavu FBiH, sve do konačne implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, propisano je da osnova mora biti popis stanovništva iz 1991. godine – naglašava Džaferović.

Kada je Mostar u pitanju, on navodi da HDZ predlaže rješenje koje u gradu Mostaru uvodi “dominaciju, ne samo jednog naroda, nego jedne političke stranke”.

– To je za nas apsolutno neprihvatljivo – kazao je Džaferović.

Stranka demokratske akcije definirala je svoj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

– Pošto se za ustavnu reformu Predsjedništva, u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava, mora izvršiti izmjena Ustava BiH, a Ustav BiH nije izmijenjen i još nema spremnosti da se on izmijeni, pitanje izbora članova Predsjedništva mi ne tretiramo u svom prijedlogu zakona. Dakle, ostaje ovakav način izbora članova Predsjedništva BiH kakav je sada po Ustavu BiH i po Izbornom zakonu BiH – pojašnjava Džaferović.

Potpredsjednik SDA kaže da su spremni da razgovaraju i o tom pitanju, “ali na tragu onih inicijativa koje su dolazile od Evropske unije”.

– Mislimo da treba nastaviti tamo gdje se stalo u procesu medijacije od strane ranijeg evropskog komesara Štefana Filea – smatra Džaferović.

On kaže da prijedlog SDA sadrži rješenje za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

– Smatramo da se to treba raditi izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojeg usvaja Parlamentarna skupština BiH, a ne entitetski nivoi i smatramo da se moraju uvažiti elementarni principi propisani i Ustavom Federacije i Izbornim zakonom BiH. Dakle, iz svakog kantona se mora u federalni Dom naroda delegirati najmanje po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u kantonalnim zakonodavnim tijelima. To se mora poštovati, a to ne poštuje prijedlog HDZ-a – naglašava Džaferović.

Prema njegovim riječima, osnova za izračun delegata po kantonima mora biti popis stanovništva iz 1991. godine. To jasno proizilazi iz važeće odredbe Izbornog zakona koja nije stavljena van snage odlukom Ustavnog suda i iz Ustava FBiH.

Kada je Mostar u pitanju, Džaferović kaže da nude rješenje koje su zajedno sa SBB-om BiH ponudili pred lokalne izbore 2016. godine. To je rješenje koje osigurava da Mostar bude jedinstven grad i u kojem je osigurana ravnopravnost svih naroda i svih građana te isključena dominacija bilo koga nad bilo kime.

– Mi ćemo kao stranka u proceduru u Parlament Federacije BiH uputiti amandman na Ustav kojim se predviđa sljedeći izuzetak: kada nema izabranih delegata iz jednog naroda u zakonodavnim tijelima do broja delegacije koju je potrebno popuniti u federalnom Domu naroda, da se onda omogući popunjavanje delegacije do broja propisanog Ustavom – kazao je Džaferović dodavši da je za to potrebno promijeniti Ustav FBiH.

Ponovio je da će SDA uložiti amandman na Ustav FBiH, a nakon toga i to pitanje tretirati izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, “jer sve se mora završiti izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH”.

Upitan kada će SDA svoj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH uputiti u parlamentarnu proceduru, odgovorio je da čekaju na okončanje procedure po HDZ-ovom prijedlogu.

– Vjerujemo da će ona biti brzo okončana. Sjednica Zastupničkog doma državnog parlamenta je zakazana za 15. novembar i nakon toga će SDA ponuditi svoj prijedlog. Mi imamo definiran prijedlog, već duže vremena govorimo o tome šta su principi, šta je sadržaj tog prijedloga, ali ga iz ovih razloga do sada nismo upućivali – zaključio je Džaferović.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku