hamburger-icon

Kliker.info

Šef CIA-e priznao: Agenti CIA-e bili su neiskusni i nespremni za ispitivanja zatvorenika nakon 11. septembra. 2001. godine !

Šef CIA-e priznao: Agenti CIA-e bili su neiskusni i nespremni za ispitivanja zatvorenika nakon 11. septembra. 2001. godine !

11 Decembra
21:09 2014

BrenanCIA1Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) John Brennan priznao je da su agenti CIA-e bili neiskusni i nespremni za ispitivanja zatvorenika nakon napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001.U prvom obraćanju javnosti nakon objave izvještaja Obavještajnog odbora američkog Senata o Programu pritvaranja i ispitivanja, Brennan je nazvao neke od metoda koje su koristili agenti CIA-e ”odvratnim”.

U izvještaju Odbora, objavljenom ranije ove sedmice, navodi se da su neki zatvorenici bili podvrgnuti ”rektalnom hranjenju” i simuliranom utapanju te da im je danima uskraćivan san.U zaključcima Obavještajnog odbora, navodi se da su “ispitivanja CIA-inih zatvorenika bila brutalna i mnogo gora nego što je CIA prikazivala političarima i drugima”.Brennan je kazao da je njihova analiza bila puna netačnih informacija, ali i dodao:”Svi trebaju odbaciti metode koje su koristili agenti. Te metode bile su odvratne”.Brennan je kazao da CIA nije kaznila te agente.

Brennan, koji je u vrijeme mandata predsjednika Georgea Busha bio na čelu Nacionalnog centra za suzbijanje terorizma, rekao je da je Bush naredio provođenje Programa pritvaranja i ispitivanja šest dana nakon napada 11. septembra 2001.”Plašili smo se novih udara neprijatelja kojeg nismo mogli vidjeti i zla koje nismo mogli izmjeriti. Ovo su bile okolnosti u kojima je provođen program zatvaranja osumnjičenih širom svijeta. Na mnogo načina, program je bio nepoznanica”, rekao je Brennan.Dodao je da u to vrijeme, agenti CIA-e nisu bili obučeni za metode ispitivanja koje je program zahtijevao.

‘Težak izbor’

”Prethodna administracija se suočavala sa teškim izborom kako da se bori protiv Al-Kaide, dok se istovremeno suočavala sa mogućnošću novih napada.””Nije bilo jednostavnih odgovora. Naša nacija i pogotovo ova agencija, učinile su mnogo toga pravilnog tokom ovog teškog vremena kako bismo očuvali sigurnost naše države”.Brennan je pozdravio odluku predsjednika SAD-a Baracka Obame da zabrani Program pritvaranja i ispitivanja 2009.Kazao je da je CIA u potpunosti podržala istragu Obavještajnog odbora, tokom koje je intervjuisano više od 200 obavještajaca.”Čak i danas znamo da možemo dodatno unaprijediti Agenciju kao rezultat ove studije”.Šef CIA-e je kazao da je Agencija preduzela mjere kako se takve greške nikada ne bi ponovile.

Ubistva civila dronovima

Dodao je da svi agenti ne bi trebali biti kritikovani za propuste nekolicine.”Ali ne treba nalaziti izgovore ni za jedan od ovih propusta, umanjiti njihov značaj, niti ih negirati”, kazao je Brennan.Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je da su zatvorenici koji su bili podvrgnuti Programu pritvaranja i ispitivanja dali agentima informacije koje su korištene u akciji protiv vođe Al-Kaide Osame bin Ladena, ali i dodao da ne želi direktno pripisati dobijanje tih informacija metodama koje su koristili agenti.

Upitan da komentariše da li će i budući šefovi CIA-e morati odgovarati narodu zbog narušenog ugleda, budući da u napadima američkih bespilotnih letjelica na neprijateljske mete gine i mnogo civila, Brennan je kazao:”Bespilotne letjelice čine mnogo na očuvanju sigurnosti ove države. Mogućnost korištenja ovih platformi unaprijedila je misiju protiv terorizma, a američka vojska je uradila neke sjajne stvari s tim uređajima, uz što je manje moguće žrtava koje nisu borci. Mislim da postoji mnogo toga čime se ova vojska i ova država mogu ponositi.”, kazao je Brennan.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku