hamburger-icon

Kliker.info

“Sedmica sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici” : U Muzeju holokausta u Virginiji izložba fotografija Saliha Brkića

“Sedmica sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici” : U Muzeju holokausta u Virginiji izložba fotografija Saliha Brkića

09 Jula
06:56 2017

U povodu 11. jula – Dana genocida u Srebrenici i 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, u  Muzeju holokausta u Virdžiniji otvorena je izložba slika Saliha Brkića, jednog od najboljih foto reportera i novinara u Bosni i Hercegovini. 

Virginia Holocaust Museum u Richmondu najavio je izložbu na svojoj službenoj i Facebook stranici koja će trajati od 4. do 11.jula, kada će se u organizaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) održati komemoracija pod motom:“Sedmica sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici”.

Na višednevnoj komemoraciji uzet će učešće renomirani gosti: Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, prof. dr. Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, bivši gradonačelnik grada Sarajeva, prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod”, akademik prof. dr. Smail Čekić,bivši director Instituta za istraživanje ratnih zločina i jedan od najistaknutijih istraživača genocida u Bosni i Hercegovini, Salih Brkić, istaknuti autor i reporter.

Cilj projekta je podizanje svijesti šire američke i kanadske javnosti o najgorem obliku genocida u Evropi od Drugog svjetskog rata koji se dogodio Bošnjacima u Srebrenici, u tzv. prvoj UN “zaštićenoj zoni”, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Cilj projekta je i zahvala američkim i kanadskim zakonodavnim i izvršnim organima na usvajanju više rezolucija o Genocidu u Srebrenici.

(Kliker.info-Bošnjaci.net)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku