hamburger-icon

Kliker.info

SDP BiH o izjavama gradonačelnika Mostara : ‘Izjave Marija Kordića su izuzetno opasne i bezobrazne’

SDP BiH o izjavama gradonačelnika Mostara : ‘Izjave Marija Kordića su izuzetno opasne i bezobrazne’

12 Februara
15:00 2024

SDP se osvrnuo na izjave gradonačelnika Mostara Marija Kordića o okupljanju antifašista u ovom gradu, kazavši kako je izuzetno opasna, i u najmanju ruku bezobrazna.

Podsjetimo, Kordić je jučer povodom okupljanja antifašista na Partizanskom groblju u Mostaru naveo da se i ove godine okupila “skupina ljudi koji se prestavljaju antifašistima, noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima”.

“Ovakve namjerno ciljane izjave, sasvim sigurno, ne doprinose smirivanju situacije u Mostaru, a gradonačelnikovo izjednačavanje svih, pod krinkom neobavezujućih deklaracija Evropske unije, samo dolijeva ulje na vatru u gradu koji još nije prebolio svoje rane iz proteklog rata. Da ne bi držali čas historije koju je potvrdio čitav svijet, ili povijesti, da nam se gradonačelnik ne uvrijedi, u subotu se oblježavao Dan oslobođenja Mostara, od istih onih koje gradonačelnik pokušava staviti u ravnu sa slavnim antifašistima”, saopćeno je.

Kako dodaju, obilježili su ga isti oni “čiji su se potomci i u ovom ratu borili protiv fašizma, preodjenutog u šuplju priču o buđenju naroda.”

“Obilježili su ga na stratištu svojih antifašističkih predaka, koje bi gradonačelnik i njegovi istomišljenici najradije sravnili sa zemljom. Podsjetit ćemo gradonačelnika da se u subotu nije mahalo nikakvim simbolima režima, nego bivše države SFRJ, u kojoj se i gradonačelnik rodio. Iste one koja je bila međunarodno priznata i koja je nastala na antifašističkim temeljima”, kazali su.

Dodali su da je, za razliku od toga, NDH “bila i ostala marionetska država fašističkih vođa, nastala na masovnom ubijanju i protjerivanju svih neistomišljenika, a najviše antifašista.”

“To, kako je gradonačelnik perfidno u svoju nacionalističku izjavu napravio poveznicu sa djecom, koja zaista nisu kriva što imaju takvog gradonačelnika, dokazuje nemoć toga da se svijetli antifašistički trenuci Bosne i Hercegovine, ali i bivše države, ne mogu zametnuti. Jer smo sigurni da i djeca znaju ko su bili antifašisti, a ko sluge fašista”, dodaje se.

Kako su naveli na kraju, i Kordićevi “dugogodišnji saveznici iz SDA” pokušavaju “zametnuti tragove antifašizma u Mostaru” objasnivši kako im je nedavno zasmetala pozorišna predstava koja bi veličala antifašiste. Dodali su da su je pokušali zabraniti pod “smiješnim opravdanjem” da vrijeđa vjernike i borce Armije BiH.

“Što se tiče SDP BiH, nikada nećemo odustati od toga da Mostar bude grad po mjeri svih građana i u kome će se slaviti svi oni koji su doprinijeli da Mostar takav bude, nevažno radilo se o bližoj ili daljoj prošlosti”, zaključeno je.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku