hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo : Uručene povelje “Državnik – humanista 20. stoljeća”

Sarajevo : Uručene povelje “Državnik – humanista 20. stoljeća”

21 Septembra
11:01 2007

Počasni ambasadori mira Internacionalne lige humanista (ILH) Jozef Sep Blater (Joseph Sepp Blatter) i Elizabet Ren (Elizabeth Rehn) sinoć su u sarajevskom poslovnom centru UNITIC uručili povelje mira "Državnik – humanista 20. stoljeća" aktuelnom predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću te bivšim predsjednicima Slovenije i Makedonije Milanu Kučanu i Kiri Gligorovu. Generalni sekretar ILH Zdravko Šurlan istakao je da laureati trebaju biti primjer, a njihov rad vodilja bh. političarima. Gligorov je naveo kako sva njegova nastojanja za mir i prosperitet ne bi imala smisla da nije bilo građana Makedonije.- Zato ovo priznanje jednako pripada svim Makedoncima koliko i meni – naglasio je Gligorov. Nakon niza priznanja koja je primio tokom bogate političke karijere, Kučan je sinoć istakao da mu ova povelja mira posebno znači, jer je dodjeljuje organizacija koja se zalaže za principe i etiku u politici. Govoreći o BiH, naglasio je kako vjeruje da naša zemlja ima budućnost kao multietnička i demokratska država te kao centar interkulturalnog i intercivilizacijskog dijaloga.Posebno dirljiv govor održao je hrvatski predsjednik, u više navrata naglasiviši kako Hrvatska podržava cjelovitu BiH te da je zabrinjava svaki porez, svaka inicijativa, bez obzira od koje strane dolazila, koja bi tu cjelovitost mogla ugroziti. Naveo je da je radi uspostavljanja novih odnosa na području bivše Jugoslavije poseban akcent stavio na odnose Hrvatske sa BiH. – Od 2000. godine svima je jasno da niko relevantan u Zagrebu više ne razmišlja u kategorijama posezanja za dijelom područja BiH, da niko relevantan na političkoj sceni Hrvatske neće i ne smije uzeti na sebe da vodi politiku u ime Hrvata u BiH – naglasio je Mesić.Dalje je naveo da Dejtonski sporazum jeste prekinuo rat, ali da, nažalost, nije postavio čvrste temelje trajnog mira. – Uspostavljeni su entiteti. Oni nemaju status država u državi pa se entiteti tako ni u kojem aspektu ne bi smjeli ponašati, a niti ćemo ih mi ikada tako tretirati. Nijedan djelić BiH nije i ne može biti moneta za potkusurivanje bilo koga, nije i ne može biti kompenzacija za bilo kakve promjene do kojih je došlo ili će još doći u regiji – naglasio je Mesić, zaključivši svoj govor riječima: "BiH mora biti ili nas neće biti." Sinoćnjoj ceremoniji prisustvovale su brojne zvanice, među kojima predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić, predstavnici diplomatskog kora, Federalne vlade, Grada Ljubljane, Kantona i Grada Sarajevo, Distrikta Brčko…

Havelu će priznanje biti uručeno u Češkoj  
Češki ambasador u BiH Jirži Kudela (Jiri) zahvalio je u ime bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela na priznanju, pojasnivši kako zbog zdravstvenih razloga Havel nije mogao prisustvovati uručenju Ligine povelje mira. Predstavnici ILH naveli su kako će u narednom periodu nastojati ovo priznanje Havelu uručiti u negovoj rodnoj Češkoj.

Gligorov na Izetbegovićevom mezaru
Bivši makedonski predsjednik Kiro Gligorov obišao je jučer i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića. Gligorov i Izetbegović bili su bliski prijatelji i u okviru prijeratnih razgovora tadašnjih predsjednika republika zalagali su se za mirno rješavanje jugoslavenske krize.    (Kliker.info-avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku