hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo u avgustu posjetilo više od 14 hiljada turista

Sarajevo u avgustu posjetilo više od 14 hiljada turista

07 Septembra
00:36 2006

Istovremeno, postotak povećanja dolazaka stranih turista iznosi 45,3 posto. Najveće povećanje zabilježeno je kod dolazaka turista iz Hrvatske (134,2 posto), Italije (87,4 posto), Njemačke (79,3 posto), Francuske (56,5 posto), SAD-a (34,3 posto) itd. Tokom avgusta u Sarajevu su se najviše zadržavali turisti iz SAD-a (2,7 noćenja), te iz Češke (2,6 noćenja). Za osam mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, 75 posto dolazaka u Sarajevo ostvaruju strani turisti.
 Kako se navodi u saopćenju, Sarajevo je u navedenom periodu posjetilo ukupno 68.757 turista, što je povećanje od 15,9 posto. Podatak da je ukupno boravilo 92.114 turista pokazuje da osmomjesečno povećanje od 12 posto može značiti da je ovo još jedna rekordna poslijeratna turistička godina.
Za očekivati je da će turisti iz više od 100 zemalja svijeta, koji su posjetili Sarajevo u proteklih osam mjeseci, biti i najbolji promotori sarajevskih turističkih vrijednosti, te zajedno sa ostalim domaćim turističkim mikro–destinacijama, koje također bilježe porast broja dolazaka, doprinijeti daljnjem povećanju interesovanja za BiH u cjelini, navodi se u saopćenju. (ONASA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku