hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo : Povrijeđeno devet, privedeno 37 osoba

Sarajevo : Povrijeđeno devet, privedeno 37 osoba

24 Maja
01:59 2008
Policija je juče privela 37 demonstranata na protestima ispred sjedišta Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, koji su prerasli u nerede. U sukobu sa demonstrantima povrijeđeno je šest policajaca, a stradala su i dva slučajna prolaznika, te jedan demonstrant."Svi su lakše povrijeđeni, a nakon što im je ukazana ljekarska pomoć pušteni su na kućno liječenje", kazala je Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. U MUP-u Kantona Sarajevo smatraju da je, osim izgrednika, za nasilje ispred sjedišta Saveza i na okolnim ulicama odgovoran i Demir Mahmutčehajić, predsjednik Pokreta "Dosta". Ovo je udruženje organizovalo proteste "za smjenu funkcionera N/FS BiH i bolje sutra bh. fudbala"."Udruženje ‘Dosta’, odnosno njihov predsjednik Mahmutčehajić, MUP-u nisu zvanično prijavili proteste. Zbog toga će odgovarati i on, kao njihov predsjednik. Svih 37 privedenih osumnjičeni su da su počinili krivična djela. Nakon što pregledamo snimke koje posjedujemo znaćemo o kojim je djelima riječ. Uglavnom, napali su policajce, bacili ‘topovski udar’, zgradu Saveza gađali bakljama, kamenicama i izazivali opštu opasnost", rekao je Jusuf Zornić, portparol MUP-a KS, naglasivši kako je u incidentima povrijeđen i policijski pas.Demonstracije ispred zgrade N/FS BiH počele su u 12 sati. U prvih 25 minuta više od 600 okupljenih, uglavnom navijačkih grupa reprezentacije BiH, te Sarajeva, Željezničara, Čelika, Veleža, Slobode, kao i nekoliko desetina građana, na miran način iskazivali su nezadovoljstvo katastrofalnim stanjem u bh. fudbalu, te zbog smjene Mehe Kodre, selektora "A" reprezentacije BiH. Potom je nekoliko navijača zapalilo baklje, koje su bacili na zidove zgrade Saveza. Reagovali su policajci, napravivši "tampon zonu", kako bi spriječili demonstrante da uđu u prolaz ispred ulaza u N/FS BiH. Nakon što su se strasti nakratko stišale policijskim snagama ispred Saveza pridružilo se pojačanje od petnaestak specijalaca.Nekoliko minuta kasnije mirni protesti prerasli su u opšte nasilje. Demostranti su na zgradu Saveza bacali kamenje, baklje, flaše, a potom i "topovski udar", što je bio signal za policiju da primijeni silu. U opštim neredima i stampedu protestanti su se razbježali po okolnim ulicama, gdje su nastavljeni nemiri. Sporadični incidenti trajali su još pola sata, dok policija nije osigurala cijelo područje oko Saveza. Sve vrijeme nereda nikoga nije bilo u zaključanoj zgradi Saveza.U vrijeme zaključenja ovog broja "Nezavisnih" policajci su i dalje patrolirali centrom Sarajeva i Ulicom Ferhadija, gdje su na broju 30 i prostorije N/FS BiH.
"Dosta nam je lopovluka"
Demonstranti su za vrijeme protesta, između ostalih, istakli i veliki transparent na kojem je pisalo "Dosta nam je lopovluka", aludirajući na sve afere koje se godinama dešavaju u N/FS BiH. Skandirali su: "Savez napolje", "Hoćemo ostavke", "Nacijo, probudi se", "Iljo kloc", "Kodro majstrore, nacija je uz tebe"…
Iz Pokreta "Dosta" optužuju policiju
Iz Pokreta "Dosta" nakon nemilih dešavanja na ulicama Sarajeva oglasili su se saopštenjem za javnost, u kojem su optužili policiju za neprofesionalnost."Nakon ispaljenog ‘topovskog udara’ prema policajcima, oni su isplanirano krenuli da nemilosrdno tuku i batinaju sve pred sobom. Nisu birali i na putu su im se našle žene, stariji ljudi i protestanti koji su mirno stajali u toku protesta", piše, između ostalog, u saopštenju Pokreta "Dosta".  (Kliker.info-NN)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku