hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo : Lajčak se danas obraća javnosti

Sarajevo : Lajčak se danas obraća javnosti

01 Oktobra
10:10 2007

 Visoki predstavnik Miroslav Lajčak danas će se obratiti bh. javnosti o dosadašnjim rezultatima u pregovorima o reformi policije u BiH, potvrdio je juče Oleg Milišić, glasnogovornik OHR-a.

"Poznato je da rok za dogovor o reformi policije u BiH ističe 30. septembra. Javnost je upoznata sa dosadašnjim rezultatima i ponašanjem političkih stranaka u razgovorima o reformi policije. Visoki predstavnik će u ponedjeljak javnosti pojasniti buduće korake i poziciju međunarodne zajednice u vezi s reformom policije", rekao je Milišić.Ured visokog predstavnika u subotu je od SNSD-a i Stranke za BiH zatražio dodatna pojašnjenja Protokola o reformi policije koji su u petak potpisali predsjednici ovih stranaka Milorad Dodik i Haris Silajdžić. Milišić je jučer kazao kako OHR još nije dobio tražena pojašnjenja. SDA, HDZ BiH i HDZ 1990. ranije su prihvatili protokol visokog predstavnika o reformi policije, te se ogradili od dokumenta koji su potpisali Silajdžić i Dodik."Radimo na pripremi pojašnjenja koje je zatražio visoki predstavnik. Sigurno ćemo dostaviti tražena pojašnjenja", juče je kratko kazao Silajdžić.Generalni sekretar SDA Amir Zukić ponovio je kako su Dodikov i Silajdžićev prijedlog lošije rješenje od protokola visokog predstavnika koji je SDA prihvatila."SDA je prihvatila prijedlog visokog predstavnika i nismo pribjegavali rješenjima samo radi bilo kakvog dogovora, što je slučaj sa protokolom predsjednika SNSD i Stranke za BiH. Očekujemo da upravo ovo bude glavno mjerilo prilikom odluke visokog predstavnika o budućim mjerama", zaključio je Zukić.Protokol o reformi policije koji su potpisali predsjednici SNSD-a i SBiH proslijeđen je Evropskoj komisiji koja će, također danas, ocijeniti da li su ponuđena rješenja u skladu sa tri evropska principa."Mi smo ranije prihvatili prijedlog visokog predstavnika i time pokazali naš odnos prema reformi policije. Sada očekujemo očitovanje EK o prijedlogu čelnika SNSD i Stranke za BiH. U ovom trenutku ne želimo davati nikakve ocjene o budućnosti ove reforme, jer trebamo sačekati očitovanje EK i visokog predstavnika", kazao je Mišo Relota, glasnogovornik HDZ-a BiH.Dogovor o reformi policije u BiH ključni je preduslov za zaključivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji BiH i EU.

Vasić: Nema potrebe za dodatnim pojašnjenjima

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a, kaže kako je stav ove stranke da nema potrebe za dodatnim pojašnjenjima protokola dva lidera, "jer bi to vodilo daljem razvodnjavanju priče o reformi policije"."Ne znamo šta će službeni Brisel reći o ovom dokumentu, ali želimo istaknuti da je kapitalna dobit ovog dokumenta to što su lideri dvije suprotstavljene politike dogovorili određena rješenja. Mislim da je ovo dobro rješenje, ali nam predstoji dosta posla da ga uz pomoć ostalih stranaka pretvorimo u službeni dokument", istakao je Vasić.(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku