hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo : Gorivo znatno jeftinije od sljedeće sedmice

Sarajevo : Gorivo znatno jeftinije od sljedeće sedmice

21 Augusta
05:27 2008

Cijena nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpama u FBiH od ponedjeljka će biti značajno niža, ali konačna cijena bit će definirana do kraja sedmice. Poruka koja će obradovati vozače jučer je stigla iz Grupacije prometnika naftom i naftnim derivatima FBiH, koji su cijenu pogonskih goriva trebali odavno korigirati, jer se barel nafte na svjetskom tržištu već danima kreće oko 113 do 115 dolara po barelu.
Krivi godišnji odmori
Nakon što su se oglušili od prozivki koje su stigle prvo od medija, a potom i političkih dužnosnika, iz spomenute grupacije odgovornost za odgodu pojeftinjenja nafte i naftnih derivata prebacili su prvo na godišnje odmore, a potom na velike distributere i uvoznike kao što su Ina BH i Energopetrol.  Za sve su krivi godišnji odmori  kaže Muhidin Alić, dopredsjednik Grupacije prometnika naftom i naftnim derivatima FBiH. On tvrdi da grupacija do sada nije mogla napraviti korekcije cijena, jer to moraju prvi napraviti veliki uvoznici i distributeri.
Cijene niže u RS-u
Na naš upit zašto se jeftinije pogonsko gorivo na benzinskim pumpama RS-a toči već 15-ak dana, naš sugovornik odgovara kako razloge za to treba tražiti u činjenici da tamo tržište cijena goriva ne diktiraju veliki uvoznici i distributeri (Ina, Energopetrol, MOL), kao što je slučaj u FBiH. Uz godišnje odmore, monopol velikih uvoznika, grupacija krivce pronalaze u državi, koja je na veleprodajnu cijenu nafte i naftnih derivata povećala maržu za, kako tvrde, 100 posto. Na maloprodajne cijene marže nisu podizali, ali na veleprodajne jesu, i to je odgodilo pojeftinjenje  pravda se Alić. I guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić kritizirao je politiku prema cijenama nafte i naftnih derivata koju provode bh vlasti. U tome području, poručuje guverner, ima manevarskog prostora za relaksaciju cijena i smanjenje davanja.  (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku