hamburger-icon

Kliker.info

SARAJEVO: DANAS DOGOVOR O PARLAMENTARNOJ VEĆINI U BiH?

SARAJEVO: DANAS DOGOVOR O PARLAMENTARNOJ VEĆINI U BiH?

03 Januara
22:21 2007

Predstavnici najvećih političkih stranaka sastali su se danas u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, u pokušaju da se tri mjeseca nakon općih izbora postigne dogovor o formiranju zakonodavne i izvršne vlasti na državnom nivou.
Predsjednik SDA Sulejman Tihić je pred sastanak izjavio novinarima da se nada da će se danas postići dogovor, ali se nije decidno izjasnio oko imena mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.
– Konačno je vrijeme da krenemo naprijed, kazao je predsjednik HDZBiH Dragan Čović, dodajući, međutim, da još nema dogovora između HDZBiH i HDZ1990.
Prema njegovim riječima, "realno je teško očekivati" zajedničko učešće dva HDZ-a u organima vlasti.
Međutim, Čović se nada da je moguće u narednih sedam-osam dana konstituirati Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, imenovati trojicu lidera ovoga doma, dok bi se danas mogao postići dogovor o pitanju mandatara za sastav Vijeća ministara.
Čović je kazao da je na njegovim razgovorima sa Tihićem u Mostaru prihvaćeno načelo rotacije na čelu Vijeća ministara BiH, a pošto je SNSD najjača stranka iz RS-a, HDZBiH podržava kandidaturu Nikole Špirića.
Lider HDZBiH je kazao da su kandidati za vodeće funkcije u Zastupničkom domu Beriz Belkić i Niko Lozančić, dok se SNSD još nije izjasnio o svom kandidatu.
Predstavnik SNSD-a na ovim razgovorima Krstan Simić je kazao kako očekuje pomake, pri čemu ova stranka neće mijenjati svoje stavove.
– Želimo da se što prije konstituira vlast na nivou BiH. To dugujemo građanima BiH. Tri mjeseca je previše dugo vrijeme i već pomalo postajemo neodgovorni, kazao je Simić.
Kada je u pitanju imenovanje Nikole Šprića za mandatara, "to je isključiv stav SNSD-a, pod svaku cijenu", poručio je on, jer "ne vidi drugo rješenje".
Simić nije želio da se "opredijeli" imeđu dva HDZ-a, jer SNSD smatra da je to pravo birača hrvatske nacionalnosti.
– SNSD je i ranije imao ponuda da se opredijeli za jedan od dva HDZ-a, ali SNSD ne želi uticati na biračku volju pripadnika drugog naroda, naglasio je on.
Predstavnik HDZ1990 Martin Raguž očekuje da početak nove godine bude obilježen jednim uspješnim razgovorima i da se dođe do dogovora o parlamentarnoj većini i krene na posao.
– HDZ 990 i koalicija koju predvodi je spreman na traženje kompromisa, ali postoji crta koju nećemo prijeći – rotacija kao načelo u ključnim institucijama BiH, kazao je Raguž, dodajući kako je HDZ1990 spreman podržati kandidaturu Nikole Špirića ukoliko se podrže načela za koje se zalaže ova stranka. Narodna stranka Radom za boljitak smatra da je sporazum SDA i Stranke za BiH dobra osnova za sastavljanje parlamentarne većine i ona će na ovom sastanku iznijeti neke prijedloge iz ekonomije kako bi se taj sporazum unaprijedio, kazao je Jerko Ivanković Lijanović.
Za ovu stranku su oba HDZ-a ista, jer je Radom za boljitak višenacionalna stranka i programski je jednako različita od oba HDZ-a.
Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je kazao da bi danas Nikola Šprić trebao da bude prihvaćen kao mandatar.
– Ako se danas bude dogovorila većina, sasvim je moguće da ćemo znati mandatara, rekao je on.
Prema njegovim riječima, ne bi bilo korektno da u novoj parlamentarnoj većini ne bude nijedan HDZ, ali da to prije svega ovisi o dogovoru Stranke za BiH i SDA.
– Ako ne mogu dva HDZ-a da se dogovore, onda bi ove dvije stranke trebale poslije dva mjeseca patnje i trakavice konačno da kažu koji je HDZ njihov partner i da možemo da krenemo normalno raditi, smatra Ivanić.

 


(Fena)

(Ilustracija: 24sata.info)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku