hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo : Bošnjaci žele Tunel spasa za UNESCO, Srbi protiv

Sarajevo : Bošnjaci žele Tunel spasa za UNESCO, Srbi protiv

30 Augusta
13:39 2008

Nakon temeljite rekonstrukcije Sarajevskog tunela, ratnog sinonima za spas iz opkoljena Sarajeva, sarajevske vlasti će uz pomoć entitetskih i državnih institucija tražiti da se on nađe na UNESCO-ovoj listi zaštićenih spomenika kulture.U Studiji o realizaciji projekta Tunel spasa DB Sarajevo kao kulturno-povijesnog turističkog odredišta, koju je napravio Ekonomski institut Sarajeva, napominje se da tunel prema UNESCO-ovoj Konvenciji o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine iz 1972. ima sve predispozicije da se nađe na listi zaštićenih spomenika  kulture.
Iskoristiti zanimanje
Kulturno naslijeđe odnosi se na spomenike, skupine zgrada i lokaliteta od povijesne, estetske, arheološke, znanstvene, etnološke ili antropološke vrijednosti. Da se o Tunelu spasa i Spomen-muzeja grada želi napraviti velika marketinška priča s međunarodnim odjecima, potvrđuju i u Turističkoj zajednici Sarajevske županije.Postoji projekt i tek ga treba dovršiti. Kad strani turisti dođu u grad, prvo što žele vidjeti je Tunel spasa, i to moramo iskoristiti  kratko su nam rekli u Turističkoj zajednici.Za uređivanje Tunela spasa i gradnju Muzeja grada Sarajeva, prema procjeni Zavoda za izgradnju Sarajevskog kantona, bit će potrošena oko 7,2 milijuna KM. Iako spomenički kompleks Tunel spasa sarajevske vlasti nazivaju jedinstvenim fenomenom, koji svjedoči o najduljoj opsadi nekoga grada u suvremenoj povijesti, na njegovu gradnju  već su reagirali iz RS-a.
Crkva na Zlatištu
Predsjednik Srpskoga pokreta nevladinih asocijacija (SPONA) Branislav Dukić kaže da je kao zarobljenik i sam kopao sarajevski tunel te upozorava da će srpske udruge od vlasti u Sarajevu tražiti obilježavanje svih mjesta gdje su ubijani sarajevski Srbi i njihovo uvrštavanje na UNESCO-ovu listu. Bošnjaci očiti žive u prošlosti i provociraju, a nema onemogućuju da postavimo križ na Zlatištu. Poručujem da ćemo umjesto križa visokog 26 metara na Zlatištu sada graditi crkvu visoku 34 metra, na to imamo pravo i od toga nećemo
odustati  poručuje Dukić. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku