hamburger-icon

Kliker.info

Šantić Dudakoviću: Imat ćeš na duši moju obitelj i majku!

Šantić Dudakoviću: Imat ćeš na duši moju obitelj i majku!

18 Januara
06:27 2007

Tijelo ubijenog hrvatskog generala Vlade Šantića sakrio je ronilac ispod jedne od brojnih sedri na rijeci Uni, odakle ono nikad nije isplivalo, samo je jedna od brojnih šokantnih tvrdnji koje ekskluzivno otkriva Večernjak, a koje će uskoro biti dostupne i istražnim tijelima Bosne i Hercegovine koja će procesuirati jedan od okrutnih ratnih zločina.
Jedan od svjedoka, koji nas nije izravno kontaktirao, istaknuo je da će svoje svjedočanstvo o posljednjim satima života, mučenja i ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića izreći na sudu.
Bez ikakve dvojbe, zapovjednik 5. korupsa general Atif Dudaković isplanirao je otmicu i likvidaciju generala Vlade Šantića, koji nije dopuštao da postrojbe HVO-a dođu pod nadzor Armije BiH, te je odbijao ratovati s autonomašima Fikreta Abdića. Zajedno s njim na sastanku dan prije kobnog događaja o uklanjanju generala složili su se Muhamed Skenderagić zvani Hodža, koji je bio zadužen za vjerska pitanja 5. korpusa Armije BiH, te Himzo Ezić, koji je prije rata bio pravnik u hotelu "Park", a danas je županijski pravobranitelj. Skenderagić i Ezić, kao i drugi iz kriminalnoga lanca, danas su vrlo ugledni i bogati Bišćani koji u vlasništvu imaju zlatarnice, robne kuće, trgovine, restorane.
Uvod u otmicu i ubojstvo generala bilo je iste večeri ranjavanje jednoga od pripadnika Vojne policije HVO-a Salke Džankića, kojemu je u kafiću "Flamengo" u leđa pucao Danijel Zulić. Vlado Šantić je nakon ranjavanja iz svoga Stožera u centru Bihaća otišao do bolnice i neko vrijeme proveo s ranjenim Džankićem, koji je pogođen u kralježnicu, nakon čega je ostao potpuno nepokretan. U stožer se vratio nešto prije pola noći, gdje se istuširao. U međuvremenu su Stožer HVO-a opkolili pripadnici Vojne policije Armije BiH na čelu sa zapovjednikom Hamdijom Abdićem.  Kako se navodi u svjedočanstvu, Abdić je tada ispred stožera preko radiostanice kontaktirao bivšeg oficira JNA Atifa Dudakovića.
Tigar: "Da li ćemo do kraja provesti plan koji smo planirali u stožeru HVO-a ili da samo ostane na ranjavanju Džankića?" Dudaković: "Da. Zato smo te poslali da s time završimo".
Hamdija Abdić zatim je ušao u stožer oko trideset minuta poslije pola noći 9. ožujka i nasamo razgovarao s generalom Šantićem. Abdić je prenio zahtjev generala Dudakovića da dođe u hotel "Sedra", gdje su navodno slavili 8. ožujka, a oni su tamo ustvari cijelu noć bančili, navodi se u svjedočanstvu. General je napustio Stožer u pratnji bliskih suradnika Radovana Klepića i Željka Vujića. U dva automobila Vojne policije Armije BiH te generalovim "mercedesom" odvezli su se prema hotelu "Sedri".
Dvojici pratitelja Klepiću i Vujiću oteto je naoružanje. Vujić je odveden u podrum hotela dok je, po novome svjedočenju, Klepić ostao cijelo vrijeme s generalom Šantićem. Na katu hotela "Sedra" zajedno s Dudakovićem bili su njegovi pomoćnici Aleksandar Mrenica, Mirsad Sejdić, Bećir Sirovina, Mirsad Selmanović te trojica vojnih policajaca, među kojima je bio i bliski Abdićev suradnik Danijel Zulić, koji je najviše tukao generala Šantića.
"Nije molio za milost, samo je (Šantić) pitao Zašto to činite", dodaje se u svjedočanstvu. U jednom trenutku general je, svjestan kako će skončati, rekao Dudakoviću:
"Imat ćeš na duši moju obitelj, moju majku". Dudaković: "Ne brini se. Riješit ću to bez tebe, generale". Nakon gotovo dvosatnog premlaćivanja iz mase je netko zavikao Dosta je tebe i tvoje Herceg-Bosne, nakon čega ga je udarac jednoga od vojnih policajaca onesvijestio, a moguće i dokrajčio.  Tigar je zatim odvukao tijelo generala Šantića s kata u podrum. Nije poznato što se tamo događalo. Oko četiri sata telefonski je pozvan šef ronilaca Mujo Beganović Bejzin. Tijelo generala Šantića ubačeno je u njegov "mercedes". Bejzin je na nepoznatoj lokaciji skrenuo prema Uni, gdje je obukao ronilačko odijelo i zaronio zajedno s generalovim tijelom pod jednu sedru nedaleko Hidroelektrane Kostel.  "Kada je izronio radiostanicom je javio da je odradio posao i da tijelo nikada neće biti pronađeno", istaknuo je jedan od svjedoka toga zločina. Objasnio je da su generalovo tijelo mogli porinuti samo najiskusniji ronioci zbog brojnih opasnih virova. Zanimljivo je da je upravo Beganović 15 dana kasnije predvodio skupinu ronilaca neuspješno tragajući za generalovim tijelom u sklopu istrage koju je vodilo posebno hrvatsko-bošnjačko povjerenstvo.

Piše: Zoran Krešić (Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku