hamburger-icon

Kliker.info

Sanja Mulać: Svjedoci su potvrdili da je na Vihovićima masovna grobnica ubijenih Bošnjaka i Srba

Sanja Mulać: Svjedoci su potvrdili da je na Vihovićima masovna grobnica ubijenih Bošnjaka i Srba

31 Augusta
21:16 2006

Povodom Međunarodnog dana nestalih, udruženja porodica nestalih osoba iz cijele
Bosne i Hercegovine pozvala su nadležne organe u našoj zemlji da ubrzaju proces traganja za njihovim najmilijim. U dolini Neretve jos uvijek se traga za 1350 nestalih osoba. Do danas je ekshumirano 1033 nestale osobe, iz  23 masovne grobnice  19 zajedničkih i 199 pojedinačnih grobnica. Kako je za Studio 88 potvrdila Sanja Mulać iz Komisije za traženje nestalih lica, sektor Mostar, uskoro se očekuju rezultati DNA analize tijela koja su ekshumirana u Grabovici, što bi moglo konačno odgovoriti na pitanje o sudbini 21. osobe hrvatske nacionalnosti koje se vode kao nestale, nakon zločina sto su ga u Grabovici  1993. godine počinili pripadnici Armije BIH

 Mulać je potvrdila i kako je Komisija uključena u projekat sanacije divlje deponije Vihovići zbog opravdane sumnje da se na ovom lokalitetu nalazi masovna grobnica. 
”Svjedoci su potvrdili kako se u bivšem rudniku Vihovići nalazi masovna grobnica ubijenih Bošnjka,ima nešto Srba i posmrtni ostaci osobe hrvatske  nacionalnosti .Kada počnu radovi, mi ćemo pratiti iskopavanja.. Pronađemo li  ostatke tijela,  pristupice  se ekshumaciji”, dodala je Mulać .  
Komisija i dalje traga za tijelima 13 pripadnika Armije BIH čije je zarobljavanje od strane HVO prenijela i HRT.

”Obišli smo sve moguće lokacije na osnovu informacija koje smo dobijali i nalazili neke druge osobe koje su nestale, ali jos nismo doznali sudbinu pripadnika Armije RBIH” , kazala je Mulać te izrazila nadu kako ce suđenje Prliću i ostalim u Hagu dati informacije  i pomoci otkrivanju lokacije.
Predstavnica Komisije za traženje nestalih apelirala je na sve građane BIH koji imaju informacije o sudbini nestalih  da  iste proslijede  nadležnim organima vlasti ili u ured  Komisije u Mostaru.

”To je pitanje i  Vranice  i Grabovice i mnogih drugih mjesta u BIH. To je pitanje 23-ero djece iz Nevesinja, i  333 ubijenih Bošnjaka iz sela Žulja u općini Nevesinje gdje imamo svjedoke i materijalne dokaze, ali tijela ubijenih su premještena iz primarne u sekundarnu grobnicu i nemamo zaista pravu informaciju gdje se  nalaze te grobnice.
Mulać dodaje i kako je zabrinjavajuce  da je svijest građana BIH o nestalim osobama na vrlo niskom nivou.
”Mala je ovo država i postoje ljudi koji  bi  mogli znati gdje se nalaze grobnice i oni se na vrlo jednostavan način i  anonimno mogu obratiti uredima u cijeloj BIH i olakšati  život i agoniju u kojoj 11 godina nakon rata zive porodice nestalih osoba”
 , zaključila je Mulać.

(Studio.88)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku