hamburger-icon

Kliker.info

“San” saznaje : BiH će s Hrvatskom i Srbijom ući u EU između 2012. i 2015. godine

“San” saznaje : BiH će s Hrvatskom i Srbijom ući u EU između 2012. i 2015. godine

22 Decembra
06:08 2008

U međunarodnoj zajednici su uglavnom saglasni da balkanske države – Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru – treba u paketu primiti u članstvo Evropske unije.Ovo „San“ saznaje iz svojih međunarodnih izvora koji kažu da je realno da tih pet zemalja postanu članice Evropske unije između 2012. i 2015. godine.

Hrvatska jeste od svih tih država najdalje odmakla, ali se još nije dovoljno primakla standardima EU. Sve analize pokazuju da je za Evropsku uniju najrealnije da tih pet država u istom danu postanu njene članice – kažu naši izvori koji nisu spremni da u ovom trenutku iznose detalje čitavog plana.Kada je riječ o ukidanju viznog režima za BiH, treba reći da je Bosna i Hercegovina još uvijek daleko od „bijele šengenske liste“, bez obzira na uvjeravanja bh. političkih lidera da je na pragu liberalizacija viznog režima.

Naime, u junu iduće godine u svim državama članicama Evropske unije su izbori za novi Evropski parlament. Tek kada se on konstituiše, može se očekivati njegov stav o tome koliko je BiH zrela za svrstavanje na „bijelu šengensku listu“. Kako saznajemo, to se neće dogoditi prije septembra iduće godine.Naši izvori kažu da BiH mora još puno toga uraditi. Nije u pitanju samo uvođenje biometrijskih pasoša, koje je zapelo, nego i činjenica da će EU postaviti i neke nove uslove. Pored ostalog, jedan od uvjeta za stavljanje BiH na „bijelu šengensku listu“ bit će  da u Bosni i Hercegovini nema više od hiljadu osoba kojima nije dozvoljen ulazak u države članice Evropske unije. Jasno je da će se oko tog tek lomiti koplja u BiH.

Iduće godine za BiH 89,1 miliona eura iz predpristupnih fondova EU

Evropska unija podijelila je novac iz svojih predpristupnih fondova za iduću godinu. Naime, svakoj državi koja je dobila kandidaturu ili je potencijalni kandidat za članstvo, EU dodjeljuje novac iz tih fondova.Za iduću godinu najviše je dobila Srbija – nešto manje od 200 miliona eura. Bosna i Hercegovina može da računa na 89 miliona i 100 hiljada eura, Crna Gora na 33,3 miliona, Hrvatska na 151,2 miliona, a Makedonija na 81,8 miliona eura.EU je svojim okvirnim planom za period od 2007. do 2011. godine predvidjela da zemljama kandidatima i budućim kandidatima odvoji sedam i po milijardi eura kako bi im pomogla da svoje unutrašnje sisteme prilagode pravilima i standardima Evropske unije (Kliker.info/San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku