hamburger-icon

Kliker.info

San sanjan dvadeset i pet godina

San sanjan dvadeset i pet godina

22 Septembra
21:11 2006
 
 

  Pred Ramazan prije 26 godina nana Fatima usnila je «Dobrog» koji joj je rekao da Bošnjaci ovog mjesta moraju obnoviti Ljubovića džamiju. Sjećam se da mi je rahmetli Fatima pričala da je «Dobrog» pitala kako će mještani to učiniti, s obzirom da ih je bilo vrlo malo međutim «Dobri» joj je saopštio da će nakon što obnove džamiju sve krenuti nabolje, priča nam Hasan Eminović predratni i inače posljednji imam ove džamije.

 

 

 

 

 

 

 

Mještani ovog naselja se sjećaju da je stara Fatima pričala da je vrlo jasno vidjela «Dobrog» i da čak nakon razgovora sa njim nije bila sigurna da li ga je uopšte sanjala ili je sve to bila java.   

 

 

 
 

Ljubovića džamija je četiri godine nakon naninog sna obnovljena, a stara  Fatima je umrla pred sami rat. Međutim džamija u Odžaku je ponovo razrušena i zapaljena 1992 godine i do danas nije obnovljena zbog financijske nemoći mještana ovog naselja.

 

 

 

 

 

 

 

Danas mještani ovog naselja, više od dvadeset i pet godina nakon Naninog sna i «Dobrog» u sjećanje na plemenito znamenje koje je nani u snu saopštio «Dobri» i da bi oprali sramota sa svog džemata pokreču inicijativu kako bi džamiju ponovo obnovili, a pred ovogodišnji Ramazan su pokrenuli akciju čišćenja džamije

 

 

 

 

 

 

 

-Pred ovogodišnji Ramazan smo odlučili da ovu džamiju očistimo, s obzirom da je ona godinama namjerno zatrpavana smećem. Uradili smo veliki dio posla, očistili smo džamiju i stari harem koji se nalazi u krugu ove bogomolje, kazao je Eminović 

 

 

 

 Samir Đuderija  (Kliker.info)

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku