hamburger-icon

Kliker.info

San : Milorad Dodik se prepao Incka i Gregorijana

San : Milorad Dodik se prepao Incka i Gregorijana

02 Jula
00:47 2009

U ponedjeljak je Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, saopćio da će visokog predstavnika Valentina Incka prijaviti Ministarstvu inostranih poslova Austrije i da će protiv njega u Austriji podnijetu tužbu, u utorak je Incko poručio da je mirne savjesti, a jučer je Dodik naglo promijenio svoju priču. Izvori našeg lista kažu da su ga  nakon sjednice Vijeća za implementaciju mira uhvatili panika i strah od poteza koje će povući visoki predstavnik Valentin Incko i prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan. Naime, Dodik je jučer izjavio da nikada nije rekao da će od Ministarstva vanjskih poslova Austrije tražiti pojašnjenje da li stoji iza odluka visokog predstavnika.

Time se upustio u novu laž s obzirom da je u ponedjeljak navečer na sjednici Vijeća za implementaciju mira na sav glas napao Incka i Gregorijana i kazao da će se obratiti austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova.  Visoki predstavnik je 8. juna smijenio  Radislava Jovičića s funkcije načelnika Službe za operativnu podršku Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog antidejtonskog djelovanja, prijetnji i praćenja onoga što rade strane diplomate i službenici OHR-a. Jedan od razloga za smjenjivanje su i ozbiljni i pouzdani dokazi da se „Jovičić uključio u korupciju koja obuhvata primanje novčanih sredstava u zamjenu za otkrivanje povjerljivih informacija“. 

 Jovičić je bio jedan od glavnih Dodikovih ljudi u SIPA-i preko kojeg je dobivao dragocijene tajne informacije. Poznato je, inače, da SIPA vodi istragu o kriminalu  Milorada Dodika i grupe njegovih saradnika, a njihove malverzacije procjenjuju se na blizu 150 miliona maraka.Jučer je Dodik pokušao da spusti loptu pa je kazao da se radi o „ isuviše ozbiljnim optužbama protiv Jovičića da bi se preko toga prešlo bez ikakvog postupka“.Valentin Incko i Rafi Gregorijan nisu reagirali na jučerašnji Dodikov istup čime su  mu uputili jasnu poruku. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku