hamburger-icon

Kliker.info

Samoubojstva u BiH: Tuzlaci najčešći samoubojice

Samoubojstva u BiH: Tuzlaci najčešći samoubojice

05 Januara
07:02 2007

MUP FBiH u prvih devet mjeseci prošle godine zabilježio je 194 samoubojstava, dok godišnje sebi presudi oko 220 osoba. Statistika pokazuje da su većina samoubojica muškarci, oko 70 posto, a da je najčešći način samoubojstva vješanjem, vatrenim oružjem, utapanjem… Lani je u Hrvatskoj zabilježeno 870 samoubojstava, dok je u FBiH najviše samoubojstava bilo u Bosni, a nešto manje u Hercegovini – u Tuzlanskoj županiji čak 49, najmanje u Bosanskopodrinjskoj 2. Prim. mr. sci. dr. med. Boris Maslov, neuropsihijatar u KB-u Mostar, samoubojstvo definira kao reagiranje na kriznu situaciju ili bolesno traženje rješenja u tome trenutku za njega nerješive situacije.

– Vrlo je teško odrediti je li ono planirano ili ne, ali postoje znaci koji bi mogli na njega upućivati  kazao je dr. Maslov. Porast broja samoubojstava, naročito od 2002., kako ističe, nije iznenađujući s obzirom na stanje u bh društvu.  – Ljudi su štošta proživjeli u posljednjem ratu. Raseljenost, zatočenost, nemaju posla, osjećaju se izgubljeni, depresivni su, mnogo ih je oboljelo od PTSP-a, a tu su i alkoholizam, droge…  kaže Maslov, koji upozorava i na nezanemarivu brojku samoubojstava kod maloljetnika.

Katolička i Pravoslavna crkva kao i Islamska zajednica samoubojstvo strogo ocjenjuju. U Biskupskom ordinarijatu u Mostaru kažu: – Stav je Crkve da osoba koja počini samoubojstvo u presudnom trenutku nije prisebna. Stoga, za razliku od prijašnjeg razdoblja, Katolička crkva dopušta pokope samoubojice po katoličkim vjerskim običajima. Slično stajalište ima i Pravoslavna crkva.
– Samouobjstvo je neprihvatljivo, Bog nas je stvorio i nitko nema pravo sebi oduzeti život. Isto stajalište je i kod eutanazije i ne dopušta se pokop umrlog  komentirao je Vanja Jovanović, paroh sarajevski.

Glavni imam Medžlisa Mostar Salem Dedović objasnio je kako islamsko učenje zabranjuje samoubojstvo i smatra ga smrtnim grijehom.  Život je božji dar i vlasništvo, a samoubojicama se ne bi priredio ni posljednji ispraćaj. Ali čovjek nije bio svjestan onog što čini  komentirao je imam Dedović. Iako je broj samoubojstava tek za 4,4 posto manji nego u istom razdoblju 2005., u BiH je samoubojstvo i dalje velik problem.

(Večernji list)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku