hamburger-icon

Kliker.info

Safet Oručević: “Naravno da ću tužiti i Veledara i Avaz”

Safet Oručević: “Naravno da ću tužiti i Veledara i Avaz”

20 Februara
14:20 2008

safet_o.jpgSafet Oručević, konsultant PORR-a i bivši gradonačelnik Mostara, ne može procijeniti da li će u rješavanju elektroenergetskog sektora pobijediti razum ili politikanstvo."Ako jedan ovakav projekat stranih ulaganja, koji bi svaka zemlja dočekala raširenih ruku, mogu srušiti Avaz i grupa politikanata, onda ga ova država nije ni zaslužila. Smiješni su oni koji misle da su time nanijeli štetu austrijskim i drugim renomiranim kompanijama, nekoj političkoj partiji ili meni lično. Oni su nanijeli štetu privredi BiH, njenim građanima a dugoročno i samima sebi jer će biti označeni kao krivci što su propustili šansu koja se javlja jednom u 50 godina", kaže Oručević, koji otvoreno govori i o svojoj ulozi, često pominjanoj u javnosti u različitim kontekstima.

Oručević za "Oslobođenje" otkriva sve detalje:

"Radončić je prvo želio da ubijedim Harisa Silajdžiča da postavi Mesuda Bašića za generalnog direktora Elektroprivrede BiH, te Edhema Bičakčića za predsjednika Nadzornog odbora, kako bi se omogućilo Vojinu Lazareviću da bude glavni preprodavač viškova struje koja se mjeri stotinama miliona maraka godišnje. Kada sam odbio i da pokušam to da uradim, postao sam ključni krivac što mu je propao taj posao. Medijsko linčovanje kojem me je izložio srazmjerno je finansijskoj dobiti iz ovladavanje Elektroprivredom BiH, koju je već bio ukalkulirao i obećao Lazareviću.
Da sam pristao da pokušam nagovoriti Silajdžića ne bi bilo nikakve "afere" i dalje bi me držao svojim prijateljem. Kada sam odbio krenula je hajka i na mene, i Silajdžića, i ministra Heću, kao i sve medije koji su pisali o tome."

– Šta je pravi razlog vašeg sukoba sa vlasnikom Avaza, sa kojim ste dosta dugo bili u prijateljskim relacijama?

Ja sam očekivao ovakvu kampanju i znao sam šta me čeka kada sam prvi put progovorio protiv Radončića. Na njegovu žalost, ova smiješna kampanja prepisana je od hrvatskih obavještajnih službi koje su protiv mene vodile identičnu kampanju. Sve su to beskrupulozne laži i izmišljotine što će potvrditi i vrijeme i sud. On će ostati najveći gubitnik kao čovjek, bez skrupula i bez moralnog i političkog kredibiliteta na kojem je zasnivao svu svoju moć.

– Ali, Avaz Vas dovodi u vezu sa beogradskim trgovcima strujom Vukom Hamovićem i Vojinom Lazarevićem. Kakva je Vaša veza sa njima?

Taman kakva i Vaša osobno. Radi se zapravo o jednom bijednom pokušaju da mi Radončić poturi svoja kukavičja jaja. Iz broja u broj on izmišlja moje "nove poslovne partnere" vežući me za ljude sa kojima nikad u životu nisam poslovao ni jednu marku i zbog čega sam ga tužio, kao što su Lazarević, Fazlić, Hamović, Paccoli, Montenegro, a ni sa njegovim "strateškim partnerom" Miroslavom Miškovićem, dok u isto vrijeme nastoji diskreditirati APET grupu i renomirane austrijske kompanije PORR i Wienstrom, za koje radim, nazivajući ih "dupljak" firmama. On je svjesno napravio potpuni haos i smutnju i u cijelu igru uveo nekoliko neupućenih ili zlonamjernih političara. Nažalost, kod nekih kvazipolitičara je važnije šta piše Avaz nego šta kaže austrijska Vlada i njen ambasador. Upravo je Lazarević nedavno na FTV posvjedočio o svojim poslovnim vezama i večerama sa Radončićem. Prije nekoliko dana u Oslobođenju je objavljen dokument u kojem crno na bijelo piše kako iza Avazove investicije u Tuzli stoji državni kapital Srbije, te da su Misković, Radončić i njihov nepoznati partner iz "dupljak" firme, kako to Radončić voli reći, osnovali zajednička firmu u Sarajevu preko koje realiziraju svoje, poslovne aktivnosti u BiH.

– Jeste li ranije znali za njegove poslovne veze sa Lazarevićem i Miškovićem?

Jesam, kao što znam i mnoge druge detalje u njegovom poslovanju, i otvoreno sam mu rekao da srlja u blato iz kojeg će se teško izvući. Zato i dobijam ovakvu medijsku harangu. Pa i budali je jasno da ga srpski tajkuni koriste kao trojanskog konja u svom pohodu na BiH, ali on je očito već ranije počeo tonuti i tražiti bilo kakvu slamku spasa. Čak sam ga upozoravao i na ekonomsku nerentabilnost novog tornja koji gradi jer nema nikakav ekonomski "rezon", što su mi potvrdili i austrijski stručnjaci, osim što je "najviši" u Sarajevu.

– Kada već znate, pojasnite našim čitaocima Radončićevu poslovnu vezu sa Miškovićem. Sve je jako jednostavno i već poznato javnosti.

Vjerovatno ste čuli da je prije nekoliko mjeseci Mišković u Beogradu otvorio veliki tržišni centar "Delta City". Na otvaranju je govorio potpredsjednik srbijanske Vlade Božidar Đelić, rekavši pri tom rečenicu zbog koje su ga žestoko napali i Čeda Jovanović i nezavisni beogradski mediji: daje širenje "Deltine" mreže u inostranstvu ujedno i projekat države Srbije.

Prva na tom putu pada BiH: raspitajte se u Banjoj Luci zastoje vlasnik najvećeg lanca supermarketa i tržnih centara u Republici Srpskoj "Tropic" morao prepustiti biznis Miškoviću. Sada je na redu Federacija, Za te ciljeve angažirala je vlasnika Delte Miroslava Miškovića i stavila mu na raspolaganje državnu infrastrukturu a Mišković je kasnije unajmio Avaz i Fahrudina Radončića, Primjer sa kupovinom zemljišta u Tuzli sve jasno otkriva: formalni kupac zemljišta je Avaz, a kredit za kupovinu i garancije za povrat kredita dali su Komercijalna banka i Telekom Srbije, dakle dvije kompanije u većinskom državnom vlasništvu Srbije. Riječ je o više nego očiglednom velikodržavnom projektu Srbije u kojem Radončić voden ličnim finansijskim interesom, igra ulogu Miškovićevog trojanskog konja.

– Da li Radončić srpskim kapitalom gradi neboder u Sarajevu?

Koliko ja znam, najvećim dijelom finansirao se državnim parama iz povoljnog kredita Investicijske banke Federacije BiH. Međutim, pošto mu je nedostajalo novaca, a od prije nekog vremena ova banka mu je prestala davati nove kredite, Radončić je spas potražio kod srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića jer su mu vjerovatno sva druga vrata bila zatvorena. On, naime, ima još nekoliko kredita kod drugih komercijalnih banaka i, kako čujem, visina kredita već je premašila imovinu Avaza. Tu leži tajna njegovog ovakvog ponašanja i suština njegovih poslovnih aktivnosti. Sada se preko Miškovića pokušava iščupati iz blata, a ne vidi da tone sve dublje i dublje."Upravo sagovomici koje koristi Avaz u kampanji protiv mene govore u kakvom se blatu nalazi ova novina i njen vlasnik Radončić", kaže Safet Oručević o optužbama koje je na njegov račun uputio profesor Alaudin Veledar.

"Svi u Mostaru znaju ko je Alaudin Veledar, a ko Safet Oručević, kako se ko ponašao uoči, za vrijeme i nakon rata. Zato nikada i nisam izgubio izbore u Mostaru. Što se moje ratne uloge tiče, svi Mostarci je također dobro znaju. Ja sam bio zamjenik komandanta 4. korpusa i brigadir Armije BiH, a sve detalje im mogu dati JOB Grada Mostara i druga boračka udruženja. O mom odnosu sa rahmetli Alijom Izetbegovićem, i mom doprinosu odbrani i opstanku Mostara najbolje govori sam Izetbegović u svojoj knjizi koja je dostupna javnosti. Naravno da ću tužiti i Veledara i Avaz. Tvrdnje kako imam stotine miliona, pa i milijardu maraka, te da je sve što se gradi u Mostaru moje sulude su! Zbog toga ću u sudskom postupku zatražiti neuropsibijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdilo da li se radi o mentalno bolesnoj osobi, u šta me mnogi Mostarci uvjeravaju, ili o smišljenoj kleveti. Ukoliko se pokaže da je u pitanju bolest, zadovoljiću se da ta osoba dobije adekvatno liječenje i da se ukloni iz nastavnog procesa na Mostarskom univerzitetu gdje predaje Nauku o odbrani", kaže Oručević za "Oslobođenje".

"Radončić je prokockao šansu koju je imao kao medijski lider Bošnjaka onog trenutku kada je Avaz stavio u funkciju svog privatnog biznisa. Avaz je osnovan od SDA i Alije Izetbegovića sa ciljem da Bošnjaci imaju svoj medij i on je to bio dugo godina. Njegov sunovrat počinje saradnjom sa Miškovićem i dovodi do potpunog gubitka moralnog kredibiliteta Avaza kao bošnjačkog medija. Već iz sadržaja Avaza vidi se da svi koji drže do sebe izbjegavaju govoriti za tu novinu čiji je vlasnik od "bošnjačkog prvaka" postao manjinski Miškovićev partner. Radonćića više treba sazažaljevati a ne strašiti ga se. On je već neko vrijeme u dosta teškoj situaciji jer ne uspijeva zaokružiti finansijsku konstrukciju svojih megalomanskih projekata", kaže Safet Oručević. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku