hamburger-icon

Kliker.info

Safet Oručević : Neka pokažu da sam primio ili uplatio makar jedan dolar

Safet Oručević : Neka pokažu da sam primio ili uplatio makar jedan dolar

20 Januara
15:35 2008

Safet Oručević, bivši mostarski gradonačelnik i predstavnik austrijske grupacije Apet, protekle sedmice se našao pred vrlo teškim optužbama. Nakon što je za predsjednika Nadzornog odbora Elektroprivrede izabran Zehrudin Sikira,  a ne stranačkim dogovorom favorizirani Edhem Bičakčić, Dnevni avaz je oštro udario na resornog ministra Vahida Heću i Safeta Oručevića, optužujući ih, između ostalog, za rušenje stranačke koalicije SDA i SBiH, ali i za različite nelegalne aktivnosti. Oručević, dugogodišnji prijatelj sa vlasnikom spomenute novine, pristao je za Oslobođenje govoriti o ovoj temi.

– Tipično od Avaza. Ja sam se toga nagledao kao svi mi u BiH. Meni će biti najgore, jer znam da nikada ne mogu uzvratiti i pravdajući se koliko Avaz može na mene slagati, ali meni je ostalo da se borim i da branim svoje, kaže Oručević.

Bili ste dugogodišnji prijatelji sa gospodinom Radončićem. Iskreno, dobrom dijelu javnosti nije jasno šta se dogodilo.

Moram priznati da ni meni, kao njegovom dugogodišnjem prijatelju i intimusu, nije jasno. Poznajemo se od kraja rata, nisu nas vezali zajednički poslovi, ali sam u njemu osjećao jedno normalno prijateljstvo. Mislim da je on to osjećao i sa moje strane.Šta se to dogodilo, pod kakvim pritiscima i za čiji račun je napao svog prijatelja bez ikakvog razloga, izokrenuo teze, to ni meni nije jasno.

Čak sam u početku i razmišljao da sve prešutim. Ali, ako bi prešao preko jednog medijskog napada, ja bih izgubio posao. Ja sam morao podići tužbu, moram istjerati stvari na čistac. Ne mogu dozvoliti da se on sa našim dugogodišnjim prijateljstvom tako poigra.Rekao sam da ću govoriti samo istinu. Naravno, među nama ima stvari koje nisu fer da se iznose u medijima, ali branjenje svoje časti nema cijenu.

Radončić je očigledno stavio sebe u poziciju čovjeka koji treba o svemu da odlučuje, rješava kadrovsku politiku, da bude ključni faktor koji određuje sva moguća pitanja.

Kako komentarišete optužbe usmjerene prema Vama i ministru Heći?

Radončić čitavo vrijeme pokušava da zametne tragove određenih poslovnih relacija koje ima sa određenim beogradskim poslovnim krugovima, kao što su Mišković, nekadašnji Miloševićev ministar i Damir Fazlić, njegov, a ne moj poslovni partner.
Fazlić je lobista koji radi za beogradske trgovce strujom, i on je dugogodišnji Radončićev ortak, a sve ovo stoje urađeno, podmetnuto je kao da sam ja uradio. Ja sam Fazlića i upoznao kod Radončića, i to u vrijeme kad je na isti ovakav način Radončić rušio čovjeka kojeg danas favorizira, gospodina Bičakčića.

Da li imate ikakve poslovne relacije sa Damirom Fazlićem, s obzirom na poruke koje su u Dnevnom avazu prenesene?

Mene mnogi pitaju kako je moguće da gospodin Radončić ima neke moje poruke, da li mu to dostavljaju neke tajne službe.
Dakle, ne postoje poruke tog sadržaja, one mogu biti samo montirane. Jedino mjesto gdje ja mogu to dokazati je sud. To je jedina institucija koja može dokazati da li nešto postoji ili ne, da li je podvala ili nije.
Pozvao sam javno i gospodina Radončića i gospodina Fazlića, ne znam da li su obojica napravili ovu manipulaciju, da nađu onu poruku u kojoj piše da sam ja izvršio nekakvu uplatu, ili oni meni ili ja njima, nisam razumio iz te poruke. Ako nađu da sam igdje izvršio uplatu ili isplatu ijedne marke, ijednog eura gospodinu Fazliću i njegovim firmama, onda ću potvrditi vjerodostojnost svega. Čvrsto stojim iza tvrdnje da je to sve laž koju ću na sudu dokazati.

Znači, tvrdite da Vi i gospodin Fazlić nemate nikakve poslovne veze?

Nemam, niti sam imao. Očigledno da je cijela afera proizvedena da bi se zaustavili određeni projekti koji su legalni i transparentni i iza kojih stoje strani investitori koji hoće da ulažu u ovu zemlju. Ako sam ja zbog toga optužen, moramo se pitati ko zaustavlja ovakve projekte i u čijem je to interesu.

Kakve su vaše poslovne relacije sa Elektroprivredom?

Nažalost, nikakve. I to već godinama. Iako radim sa kompanijama koje su pokrenule cijeli proces prije tri godine. Austrijske kompanije su i pokrenule cijelu priču vezanu za elektroenergetski sektor. One su potpuno zaslužne što su otvorile oči našim ministrima da mi imamo resurse koji su bitni i koji se mogu iskoristiti. Koncept koji smo mi predložili je apsolutno prihvaćen, i na osnovu njega mogao bi se desiti kompletan preporod naše države. A kakve su moje političke veze, pokazuje činjenica da smo od proglašenog prvog i najvažnijeg strateškog partnera Elektroprivrede BiH, po novim odlukama ministra Heće dobili tek jednu desetinu elektroenergetskog sektora.

Ko je dobio?

Glavni strateški partner je njemačka kompanija EnBW (Energie Baden-Wurttemberg AG). Dobili su termolelektrane u Tuzli i Bugojnu, hidroelektranu Rmanj. Austrijanci su dobili da rade tri hidroelektrane i da rade istraživanja na termoelektrani Kongor, to je greenfield investicija, riječ je o livadi na kojoj se uopšte ne zna hoće li se ikad išta graditi. I kad sa tog aspekta gledamo, Austrijanci su u cijelom ovom poslu oštećeni.

Optuženi ste da ste siva eminencija elektroenergetskog sektora, a Vahid Hećo da izvršava vaše instrukcije?

Prvo, ja nisam nikakva siva, nego bijela eminencija, koji je doveo ovdje partnere, otvorio oči ljudima i ponosim se s time. Već dvadeset godina nijedan hidroenergetski projekat nije napravljen u BiH. Austrijanci koje predstavljam u svijetu su najreferentniji, zajedno s Norvežanima, za izgradnju hidroenergetskih objekata. Ja sam pocijepao svoje grlo objašnjavajući ljudima šta to može značiti za BiH i njenu budućnost. Ja sam radio kao službenik, kao konsultant, želio da Austrijanci pokrenu jedan vrijedan ciklus ovdje. Oni rade i u Hrvatskoj, Srbiiji, Mađarskoj, Rumuniji, Njemačkoj, itd.
Staje uradio Hećo? On je napravio koncept koji ne odgovara stranim partnerima, ali odgovara našoj državi. On je zaštitio elektroenergetski sektor: svi strani ulagači dolaze u našu državu, ulažu zajedno sa Elektroprivredom, i poslije izvjesnog vremena, otplate kredita i korištenja energije – povlače se. On je na taj način obogatio Elektroprivredu. Taj koncept je suprotan od koncepta zemalja u okruženju, pa čak i onog iz Republike Srpske, gdje je Vlada RS-a prodala Termoelektranu u Gackom. Hećo to nije dozvolio i ja kao Bosanac i Hercegovac mogu da mu čestitam na tome. 

Kakav je Vaš stav prema gradnji hidroelektrana na Neretvi?

Mi ne radimo na Neretvi. To nije dio strateških planova koji su radili Austrijanci. To je potpuno drugi projekt. Mislim da o tom pitanju trebaju odlučiti građani Konjica i Općinsko vijeće Konjic. 

Kakav je Vaš odnos sa gospodinom Bičakčićem, i prema njegovom imenovanju za predsjednika Nadzornog odbora Elektroprivrede. Ta priča ide dotle da se dovodi u pitanje koalicija SDA – SBiH?

Mislim da je to jedna izmišljena afera. Gospodin Bičakčić će biti predsjednik NO Elektroprivrede i to se može riješiti zakonskim putem. Obje stranke su tako odlučile. Tu nema ništa sporno. Ono što se na skupštini dogodilo, dogodilo se, i zaista ne znam zašto je gospodin Radončić našao krivca u gospodinu Heći i u meni.Gospodin Bičakčić i ja nedavno smo popili jednu prijateljsku kafu, razgovarali o našim nekadašnjim političkim sudarima, na tu temu smo se slatko nasmijali. On radi svoj privatni biznis koji je vezan za energetiku i radi ga vrlo uspješno, i između nas nema nikakvih tenzija. (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku