hamburger-icon

Kliker.info

SAD u čudu – gdje odnose zlatne poluge?

SAD u čudu – gdje odnose zlatne poluge?

14 Septembra
14:01 2015

poluge2Količina zlata u Federalnoj rezervnoj banci u New Yorku  najmanja je za posljednjih nekoliko decenija, jer strane Centralne banke povlače svoje zalihe.Prva zemlja koja je zatražila da joj se vrati deo zlatnih poluga bila je Njemačka. Za njom je uslijedila Holandija, a u maju ove godine i Austrija.

Predsjednik Instituta „Ludvig fon Mizes”, ekonomista Lu Rokvel smatra da će se povlačenje zlata iz Federalne rezervne banke dobro odraziti na svetsku ekonomiju.

“Federalni rezervni sistem SAD i pristalice ekonomske politike ove službe reći će da zlato nije valuta. Međutim, tada treba objasniti, zašto se u Federalnoj rezervnoj banci čuva toliko zlata, pri tome, ne samo onog koje pripada Americi, već i drugim zemljama”, kaže Rokvel.

Kako kaže, za imperije je karakteristično bilo da drže zlato svojih kolonija i zavisnih država.

“Odluka stranih vlada da povuču zlato iz Federalne rezervne banke u New Yorku  ne raduje Washington , ali je to veoma važno za njihovu nezavisnost. Neke se čak plaše da je dio poluga nestalo ili da je zlato moglo biti založeno. Možda poluge i leže na staro mjesto, ali kome pripadaju to je drugo pitanje. Po mom mišljenju, potpuno je prirodno da Njemačka i Austrija i druge zemlje odlučile da uzmu svoje zlato“, naveo je on.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku