hamburger-icon

Kliker.info

SAD spremaju još oštrije sankcije protivnicima BiH : Zastupnice Kongresa traže zakon o sankcijama za podrivanje Daytona

SAD spremaju još oštrije sankcije protivnicima BiH : Zastupnice Kongresa traže zakon o sankcijama za podrivanje Daytona

30 Jula
04:39 2022

Komitet za vanjske poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država usvojio je zakon kojim se sankcioniraju antidejtonska i djelovanja protiv Bosne i Hercegovine stranih, ali i domaćih aktera. 

Republikanska kongreskinja Ann Wagner iz Missourija, koja je drugorangirana predstavnica Republikanske stranke u Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma, i demokratska kongreskinja Susan Wild iz Pennsylvanije, objavile su priopćenje nakon što su predstavile prijedlog Zakona o podržavanju Daytonskog mirovnog sporazuma koristeći sankcije.

„Ovaj zakon poslat će jasan signal odvraćanju ometanja provedbe mirovnog sporazuma prije izbora u Bosni i Hercegovini u listopadu”, navodi se u priopćenju.

Kongreskinja Wagner, koja zastupa građane Drugog kongresnog okruga u St. Louisu gdje ima veliki broj bivših bosanskih izbjeglica, kaže:

„Destabilizirajuće i antidemokratsko ponašanje nekih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, kao i destruktivni utjecaj Rusije, prijetnja su po naslijeđe i američko liderstvo u posredovanju u Daytonskom mirovnom sporazumu i podržavanju stabilnosti zemlje. Propisujući sankcije za rješavanje političke krize i korupcije u Bosni i Hercegovini, ovaj zakon jasno stavlja do znanja građanima BiH, ali i strancima da mogu biti odgovorni za ugrožavanje mira i stabilnosti u zemlji. Imamo snažnu bosansku zajednicu u St. Louisu i, nakon razgovora s lokalnim predstavnicima, znam koliko je važno da koristimo svoje ovlasti za sankcije kako bismo spriječili ozbiljnu destabilizaciju Bosne. Pred dolazeće izbore ovo je ključna poruka.”

Konstruktivan pristup

Kongreskinja Susan Wild poručuje kako je „ključno da Sjedinjene Države podrže napore stanovnike Bosne i Hercegovine da zaštite svoj teško stečeni mir i izgrade jedinstvenu, jaču i reprezentativniju demokraciju“.

„Između ostalih ključnih odredbi, ovaj prijedlog zakona poziva Bosnu i Hercegovinu da provede presude Europskog suda za ljudska prava, zahtijeva ukidanje etničkih i vjerskih odrednica za obnašanje visokih političkih dužnosti— zahtjeva koji su neprihvatljivo obespravili neke pripadnike društva. Konstruktivan pristup ovom zakonu može pomoći u stvaranju većih mogućnosti, angažmanu i stabilnosti u cijeloj regiji, sada i za generacije koje dolaze.”

Ovim se zakonskim prijedlogom pozivaju Sjedinjene Države da podrže jedinstvenu, suverenu i multietničku Bosnu i Hercegovinu; da podrže napredak prema euroatlantskim integracijama; da koriste sankcije protiv onih koji podrivaju Daytonski mirovni sporazum i demokraciju u BiH. Treba pomoći u razotkrivanju uloge Rusije u raspirivanju nestabilnosti u Bosni i Hercegovini i ugrožavanja rada Ureda visokog predstavnika i mirovnih snaga EU-a u BiH.

Podrška iz St. Louisa

Ovaj bi zakonski prijedlog, ako bude usvojen, mogao nametnuti i sankcije stranim osobama koje podrivaju Daytonski mirovni sporazum ili na drugi način prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Treba kazati da je za kongreskinju Wagner vrlo važna potpora koju joj na kongresnim izborima u oktobru  može pružiti bosanska zajednica u St. Louisu gdje živi preko 50.000 bivših izbjeglica, a sada američkih građana s pravom glasa koji su vrlo aktivno lobirali kod svoje predstavnice u Kongresu da predloži zakon u ovom obliku.

Ono po čemu je ovaj zakonski prijedlog jedinstven jeste odredba da se, zbog podrivanja stabilizacije u BiH, mogu sankcionirati i strani građani, odnosno političari, pa i oni koji su vodeći dužnosnici u okolnim državama.

Zakonski prijedlog mora biti zaveden da bi se o njemu raspravljalo prvo, na pododborima, a zatim i na Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma. Može biti usvojen samo na glasanju punog saziva Predstavničkog doma nakon čega bi bio upućen na potpis predsjedniku Bidenu.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku