hamburger-icon

Kliker.info

Sabor Islamske zajednice u BiH : Bošnjaci se trebaju politički ujediniti

Sabor Islamske zajednice u BiH : Bošnjaci se trebaju politički ujediniti

06 Aprila
14:46 2008
Sabor Islamske zajednice u BiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu, kojom je predsjedavao Edhem Bičakčić, predsjednik Sabora, u prisustvu reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta Spahića i muftija, usvojio je Deklaraciju u kojoj je izrazio svoju zabrinutost zbog sporog i otežanog povratka prognanih i raseljenih, prenosi Mina.U Deklaraciji Sabora Islamske zajednice u BiH se kaže:            – Polazeći od činjenice da je Islamska zajednica u BiH jedna i jedinstvena vjerska zajednica muslimana nad kojima je izvršen najteži oblik zločina protiv čovječnosti – genocid, želeći da, kao sastavni dio bosanskohercegovačkog društva, doprinese političkoj stabilnosti, demokratizaciji društva, harmonizaciji međunacionalnih odnosa i integrativnim procesima, Sabor Islamske zajednice u BiH i ovaj put izražava svoju zabrinutost zbog sporog i otežanog povratka prognanih i raseljenih građana BiH te, s tim u vezi, apelira na organe vlasti na svim nivoima da, konačno i neodložno, omoguće i materijalno podrže proces povratka u BiH.Procjena Sabora je da su se, zbog česte dosadašnje političke razjedinjenosti, dodatno ugrožavali bošnjački nacionalni interesi, posebno u RS, te zbog toga Sabor Islamske zajednice u BiH poziva sve političke stranke koje predstavljaju Bošnjake da zajednički nastupe na predstojećim lokalnim izborima u RS s jedinstvenom listom kandidata. Budući da je Međunarodni sud pravde u Hagu 27. februara 2007. godine utvrdio da su Vojska i MUP RS u enklavi Srebrenica počinili genocid nad Bošnjacima, Sabor Islamske zajednice zahtijeva od OHR-a i čitave međunarodne zajednice da se omogući glasanje  svim Srebreničanima za općinu Srebrenica na predstojećim lokalnim izborima bez obzira na to gdje oni trenutno borave.

Značaj izbora     Sabor Islamske zajednice u BiH, kao najviše predstavničko tijelo Islamske zajednice, poziva sve muslimane da najozbiljnije shvate značaj i predstojećih izbora, da se i politički ujedinjuju te da se aktivno uključe u sve političke i društvene procese.Na sjednici je usvojen program rada Sabora i saborskih komisija, izvještaj o radu Rijaseta u 2007. i program njegovog rada za 2008. godinu, izvršena dopuna formiranja saborskih komisija i njenih članova, verificirani mandati tri sabornika iz Mešihata IZ u Hrvatskoj  i jednog iz Mešihata IZ u Sandžaku, usvojen Pravilnik o imamima i razmatrano više drugih aktuelnih pitanja vezanih uz rad Islamske zajednice.

Obnovljen mandat muftijama       Nakon isteka dosadašnjeg četverogodišnjeg mandata, Sabor IZBiH na jučerašnjem zasjedanju, na prijedlog reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, obnovio je mandat muftijama i generalnom sekretaru Rijaseta, osim ljubljanskom muftiji kojem još mandat traje.  (Kliker.info-avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku