hamburger-icon

Kliker.info

Sabah-hajrolah, Harise: Na sceni stvaranje etnički čiste srpske države!

Sabah-hajrolah, Harise: Na sceni stvaranje etnički čiste srpske države!

09 Jula
19:36 2008

Poštovani g. Lajčak,

Pozitivna atmosfera koja se stvorila u Bosni i Hercegovini nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije, nažalost, dovela do promjene secesionističke politike koja dolazi iz RS entiteta. Iako sam se do sada suzdržavao od reagovanja na naznake intenziviranja takve politike upravo radi očuvanja te pozitivne atmosfere, potezi koji dolaze iz RS entiteta su tu atmosferu potpuno eliminisali.  U ovom trenutku očekujem da poduzmete konkretne mjere u pravcu otklanjanja efekata takvih poteza. Razgradnja Bosne i Hercegovine će se u protivnom nastaviti, što će dovesti do narušavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu. 

Iako sam siguran da su Vam na raspolaganju mnogobrojni primjeri takve politike, navest ću niz onih za koje je reakcija OHR-a izostala:

U RS entitetu godinama su na snazi zakoni koji govore o "bivšoj Bosni i Hercegovini“, što jasno krši Član I Ustava BiH koji precizira da "Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu…“ Član 41.1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju RS entiteta je samo jedan od mnogih primjera ovako direktnog kršenja Ustava BiH. 

U posljednjih nekoliko godina, RS entitet je intenzivirao paralelne diplomatske aktivnosti u inostranstvu, kroz sedam "Predstavništava RS,“ te kroz znatne sume za finansiranje lobističkih aktivnosti u inostranstvu. Izdaci za lobiranje u budžetu RS entiteta za 2007. i 2008. godinu su veći od sličnih izdataka bilo koje države bivše Jugoslavije. Podaci kojim raspolažemo dokazuju da se ne radi o kulturnim ili privrednim aktivnostima, već gotovo isključivo o vanjsko-političkim aktivnostima koje su u ekskluzivnoj nadležnosti Bosne i Hercegovine.  

Predstavnici iz RS entiteta blokiraju sve pokušaje izgradnje cestovne mreže od strane Bosne i Hercegovine, te poduzimaju entitetske aktivnosti u tom pravcu, iako je regulisanje međuentitetskog transporta u isključivoj nadležnosti BiH. 

Skupština RS entiteta je prošlog mjeseca usvojila nove simbole tog entiteta kojim dominiraju obilježja srpskog naroda. Iako su bošnjački poslanici u toj skupštini predlagali usvajanje neutralnih simbola, letimičan pogled na usvojena rješenja jasno ukazuje da se njima privileguje samo jedan narod. Ovaj potez je u punoj suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH da ukoliko se srpski narod odluči "da putem simbola RS sačuva svoju tradiciju, historijsko naslijeđe i kulturni identitet…, isto pravo se mora dati i Bošnjacima i Hrvatima kao konstitutivnim narodima i svim ostalim građanima Bosne i Hercegovine…“.  Šta više, iako je Ustavni sud BiH ocijenio nedopustivim “davanje prvenstva koji se zasnivaju na nacionalnom ili etničkom porijeklu…,” usvojeni simboli RS entiteta jasno daju prvenstvo srpskom narodu, ignorišući nalog Ustavnog suda BiH da Bošnjaci, Hrvati, ali i svi ostali građani, moraju “svoja prava i obaveze ostvar[ivati] na jednak način.” Bacanje zastave Bosne i Hercegovine od strane premijera tog entiteta u ovakvim okolnostima ne predstavlja iznenađenje, ali je svakako kažnjivo po Zakonu o zastavi BiH.

Prošle sedmice, Predsjednik RS entiteta odlikovao je niz osoba zbog “doprinošenja opšteg napretka RS” entiteta. Odlikovanja nose nazive osoba i događaja isključivo iz historijskog naslijeđa srpskog naroda, uključujući “Orden Njegoša,” “Orden Miloša Obilića,” “Orden Krsta milosrđa,” te se čak dodjeljuju i povodom “Krsne slave Vojske RS i obilježavanja godišnjica otadžbinskih ratova.” Kada se ovom doda činjenica da je jedna od odlikovanih osoba, Peter Handke, deklarisani prijatelj Slobodana Miloševića koji je na njegovoj sahrani ustvrdio da je “sretan zbog svoje bliskosti sa Miloševićem koji je branio svoj narod,” postaje jasno da odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda nikada nije provedena, niti ozbiljno shvaćena, u RS entitetu.

Predstavnici RS entiteta također aktivno rade na dovršavanju projekta etničkog čišćenja, projekta koji je započeo Slobodan Milošević a zdušno opravdavao njegov prijatelj Handke, kroz blokiranje izmjena Zakona o državljanstvu BiH. Iako bi predložene izmjene imale pozitivan efekat po sve građane BiH svih nacionalnosti, deklarisani cilj ove politike je dodatna izmjena etničke slike Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju ne treba birati riječi jer je ta politika jasno artikulisana: oni koji nisu ubijeni će biti ispisani.

Konačno za potrebe ovog pisma, ali nikako kao zadnji primjer separatističkih i eksluzivističkih poteza RS entiteta, postavlja se pitanje uspostavljanja “Fudbalske reprezentacije RS” entiteta.  Kao Evropljaninu, dobro Vam je poznat nivo strasti, ali i potencijal za eskalacije, koji proizilazi iz fudbala na ovom kontinentu. Osnivanje paralelne fudbalske reprezentacije prijeti da te strasti dovede do usijanja, ali još važnija je činjenica da se ovim potezom direktno dovodi u pitanje funkcionisanje Bosne i Hercegovine, i samo Bosne i Hercegovine, u međunarodnim sportskim takmičenjima. Fudbalske reprezentacije, za razliku od klubova, upravo i postoje radi djelovanja na međunarodnom nivou, te formiranje takve reprezentacije od strane RS entiteta direktno narušava suverenitet Bosne i Hercegovine i krši Ustav BiH.

Iako je Vijeće za provedbu mira na posljednjem zasjedanju poslalo načelnu poruku o potrebi zaustavljanja nacionalističkih poteza, ovi primjeri pokazuju da djelovanje RS entiteta ne predstavlja samo nacionalizam već da se radi o separatizmu na etničkim osnovama, kršenju Ustava BiH i odluka Ustavnog suda BiH, sa ciljem učvršćivanja pozicije RS entiteta kao ekskluzivnog prostora samo jednog naroda, sa eventualnim ciljem stvaranja etnički čiste srpske države na tom prostoru.

S obzirom na sve ove činjenice, poruke međunarodne zajednice da se “domaći lideri dogovore unutar Daytonskih okvira” predstavljaju ignorisanje činjenice da RS entitet svjesno, organizovano i kontinuirano izlazi iz tih okvira. Mi koji imamo ta ovlaštenja ćemo uskoro pokrenuti niz inicijativa pred Ustavnim sudom BiH s ciljem osporavanja ovih aktivnosti. Gornji primjeri, međutim, ukazuju da se odluke tog Suda ne provode od strane RS entiteta, te da se otvoreno krše. U takvoj konstalaciji odnosa, samo međunarodna zajednica može usloviti poštivanje i doslijedno provođenje Daytonskog sporazuma, što je na kraju i njena primarna obaveza. Na kraju, Vama je nesumnjivo poznato da Ustav BiH nalaže Bosni i Hercegovini da preuzme nadležnosti u svim stvarima koje “su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine,” te se nadam da ćete djelovati na zaustavljanju i eliminisanju separatističkih aktivnosti RS entiteta, s konačnim ciljem očuvanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.  

Srdačno Vaš,
dr. Haris Silajdžić

Odgovor Vlade Republike Srpske Harisu Silajdžiću

Vlada RS-a optužila je danas Harisa Silajdžića za "zloupotrebu službenog položaja u Predsjedništvu BiH u cilju prizivanja međunarodne intervencije protiv dijelova strukture vlasti te iste BiH", kao i da to predstavlja daleko nelegalniju i nelegitimniju aktivnost nego bilo šta od onoga što Silajdžić stavlja na teret RS-a".
 
U današnjem odgovoru Vlade RS-a, koji je dostavljen medijima povodom Silajdžićevog pisma visokom predstavniku, ističe se da sve što Silajdžić navodi kao razlog zbog kojeg bi trebalo sankcionisati RS i njene institucije, u stvari su redovne aktivnosti organa RS-a koje su u potpunosti u skladu s ustavima entiteta i BiH i zakonima koji se primjenjuju u BiH.
 
"U nedostatku makar jedne činjenice koja bi ukazala da su aktivnosti Vlade RS-a u neskladu s Daytonskim mirovnim sporazumom i zakonskim okvirom, sva argumentacija Silajdžića se, u suštini, svodi na to da li je nešto u skladu sa njegovim snom o BiH, čime automatski postaje dobro, ili je suprotno tom snu, zbog čega bi trebalo biti sankcionisano. 

Vrhunac takvog naopakog rezonovanja, je pominjanje fudbalske reprezentacije RS-a kao primjer da RS izlazi iz okvira Daytona. Naravno da je Silajdžiću poznato da svoje fudbalske timove imaju i mnoge regije, pokrajine i federalne jedinice širom Evrope koje imaju daleko niži nivo autonomije u svojim zemljama nego što RS ima u BiH, ali ga to ne ometa da nastavi sa osporavanjem ovog, i bilo kog drugog prava koje RS nedvosmisleno ima”, navodi se u odgovoru entitetske Vlada.
 
Zbog svega navedenog jasno je, dodaje se dalje, da cilj istupanja Silajdžića nije da za BiH traži ono što je normalno u drugim državama Evrope i svijeta. 

“Cilj Silajdžića je da obezbijedi podršku za onu BiH kakvom je on želi, po mjeri jednog naroda, jedne ideje i jedne vjere. I, mada on to očito ne uviđa, svojim upornim moljakanjem i provociranjem međunarodne zajednice da reaguje za njegov račun, Haris Silajdžić sada više može doprinijeti dodatnoj rezignaciji, te iste međunarodne zajednice i obesmišljavanju mogućnosti suživota u BiH nego bilo čemu drugom”, tvrdi Vlada RS-a.
 
Ističe i da “bilo kakve sankcije ili pritisak međunarodne zajednice na RS i njene institucije zbog toga ne bi bile ništa drugo nego ispunjavanje zatjeva i želja Harisa Silajdžića”, zaključuje se u odgovoru Vlade RS-a.
 
Još se dodaje da je RS trajno opredjeljena za poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i u potpunosti svjesna pozicija koje taj Sporazum garantuje BiH i njenim entitetima.
 
Upravo zbog toga, aktivnosti Vlade RS-a usmjerne su, tvrdi se, ka trajnom pozicioniranju RS-a kao priznatog, prihvaćenog i neosporivog entiteta u BiH s jasnim nadležnostima koje joj Daytonski sporazum obezbjeđuje.
 
“Naravno da zagovornici ukidanja RS-a i stvaranja unitarne BiH imaju veliki problem da mirno prihvate činjenicu da je Vlada stvorila pretpostavke da RS opstaje i koristi pune kapacitete koje joj omogućava Daytonski sporazum. Ipak, to je isključivo njihov problem”, navodi se u odgovoru Vlade RS-a.
 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u pismu je od visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, između ostalog, zatražio da preduzme konkretne mjere protiv poteza iz RS-a, "koji vode razgradnji BiH i mogu dovesti do narušavanja mira i stabinosti u cijelom regionu”. 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku