hamburger-icon

Kliker.info

Ružna i tužna trakavica se nastavlja : Izetbegović pozvao Komšića nazad u koaliciju

Ružna i tužna trakavica se nastavlja : Izetbegović pozvao Komšića nazad u koaliciju

02 Marta
16:16 2015

Bakir5Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je, uoči sastanka kolegija stranke, pozvao Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića da se vrati u koaliciju i nastavi pregovore o formiranju Vlade bh entiteta Federacija BiH kako bi vlast u BiH bila formirana u zakonskom roku, javlja agencija Anadolija.

Federalna Vlada trebala je biti formirana jučer na sastanku lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića, DF Komšića i zamjenika predsjednika SDA Izetbegovića.Međutim, sastanak u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu prekinut je nedugo nakon što je počeo, kada je Komšić napustio razgovore ističući kako DF neće participirati u vlasti na federalnom nivou sa SDA i HDZ. On je kazao kako će poslanici DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podržati izbor novog sastava Vlade FBiH.

Dovoljno komentara

Izetbegović je kasnije izjavio kako je „iznenađen ovakvim potezom Komšića te kako se nada da će se predomisliti i vratiti u koaliciju“.

Čović je naglasio, nakon prekida jučerašnjih razgovora, kako će unutar HDZ BiH biti dogovoreno kako će se pregovori o formiranju Vlade FBiH nastaviti. Dodao je kako vjeruje da vlast, Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH, može biti formirana do 11. marta kada je i zakonski rok za formiranje Vijeća ministara BiH.

Izetbegović je uoči današnje sjednice vrha SDA kazao kako u međuvremenu, nakon prekida jučerašnjih pregovora, nije razgovarao sa Komšićem.

„Nisam se čuo sa gospodinom Komšićem, jučer sam davao dovoljno komentara. Bio sam iznenađen, ali u politici ne možete biti dugo iznenađeni, prošao je jedan dan. Mi ćemo pozvati DF da se vrati u koaliciju na federalnom nivou da pokušamo napraviti jednu stabilnu koaliciju, nadamo se da mogu promijeniti mišljenja“, kazao je Izetbegović.

On je dodao kako je moguće i formiranje manjinske Vlade FBiH, dodajući kako BiH „ne može podnijeti još čekanja“ kada je riječ o formiranju vlasti.

„Mi idemo u Vladu, ova zemlja ne može više čekati, ide se u formiranje Vijeća ministara, u formiranje Vlade FBiH, nadamo se da će se DF vratiti. Ako se ne vrati, naći ćemo alternativu ili ćemo u manjinsku vladu, ali dalje čekanja nema“, kazao je Izetbegović, dodavši kako je moguć i pronalazak novog koalicionog partnera, ali da je „želja SDA da se posao dovrši sa DF-om“.

Jasnija slika

I potpredsjednik SDA Senad Šepić, uoči sastanka kolegija stranke, istakao je kako se vlast u BiH mora formirati što prije.

„Ono što je činjenica jeste da će SDA sve učiniti da se vlast napravi što prije. Očekujem da će se, kako smo otpočeli sa ovim strankama koje čine parlamentarnu većinu, da će se to privesti kraju u ovom zakonskom roku. Vjerujem da ćemo danas imati jasniju sliku i prezentirati jasnije korake kada je u pitanju SDA, vjerujem da je ovo vrijeme i da naši partneri razmisle o poziciji u kojoj se BiH nalazi“, kazao je on.

Nakon sastanka kolegija, i Predsjedništvo SDA bi na sjednici trebalo raspravljati o nastaloj situaciji u vezi sa povlačenjem DF-a iz pregovora o formiranju Vlade FBiH.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku