hamburger-icon

Kliker.info

Russ Carnahan ,član Američkog kongresa: BiH je prioritet vanjske politike SAD

Russ Carnahan ,član Američkog kongresa: BiH je prioritet vanjske politike SAD

23 Jula
10:51 2007

Bosna i Hercegovina je i dalje prioritet vanjske politike SAD, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" Ras Karnehan (Russ Carnahan), kongresmen iz Sent Luisa. Karnehan je naglasio da dolazi iz američke države u kojoj živi veliki broj Bosanaca i Hercegovaca te da su njegova iskustva s njima više nego dobra.

Kakvi su Vaši dojmovi nakon dolaska u BiH i susreta s bh. političarima?

– Ovo je prelijepa zemlja. Imam iskustva iz Sent Luisa, jer su mnogi Bosanci došli tamo i oni su odlični novi građani. Također imam mnogo dobrih prijatelja koji su me ohrabrili da dođem ovdje, da naučim neke stvari o BiH i regionu. Ovdje je mnogo izazova zbog kojih smo ovu posjetu učinili prioritetom. Ja sam član Komiteta za vanjske poslove Kongresa i naša iskustva ćemo podijeliti kada se vratimo u SAD.

Kako, uopćeno, cijenite trenutnu situaciju u BiH?

– Obećavajuće. Ovaj region ima bogatu historiju multietničkog života i to je model iz kojeg druge zemlje mogu naučiti. Sigurno da je bio prekid 90-ih godina, ali mislim da ima napretka i u našem interesu je da se nastavi dijalog u BiH koji mi možemo pomoći.

Da li je BiH i dalje prioritet u vanjskoj politici SAD?

– Da, mislim da jeste. Ako pogledamo ovaj cijeli region, poruka koju šalje je da različite etničke grupe mogu zajedno živjeti i biti u tome uspješni na način koji štiti manjine. SAD je imala takve izazove prihvatanja manjina. Važno je u tim nastojanjima nastaviti. Uvjeren sam da BiH može biti veoma uspješna u tome.

Bh. političari nastoje izlobirati podršku SAD, pa i kongresmena pojedinačno na svoju stranu. Smatrate li da takvo političko djelovanje može dati rezultate?

– Nije naša uloga da se stavljamo na stranu pobjednika ili gubitnika. Mislim da je idealni model suživota u ovom regionu onaj u kojem narodi žive zajedno. To je u interesu svih. Nadam se da SAD mogu pomoći u tome.

Naredne godine su predsjednički izbori u SAD. Očekujete li nakon toga neku promjenu u politici prema BiH?

– Najvažnije u vezi s izborima je da će vanjska politika i kako je vodimo biti značajan dio predizborne debate. To je važno. Kako se SAD angažira i kako koristi vojsku i diplomatsku i političku moć o tome treba razgovarati. Uvijek želimo uraditi bolji posao. Možemo unaprijediti našu vanjsku politiku zajedno s međunarodnom zajednicom i to je ono što smo čuli i od lidera ovdje. Važno je da SAD budu uključene u proces.

Mislite li da bi, ukoliko pobijedi demokratski kandidat, on učinio više za BiH?

– Ja sam demokrata i nadam se da ćemo pobijediti. Ali ko god pobijedi, mislim da SAD treba provoditi robusnu vanjsku politiku i diplomatske vještine te pružiti pomoć u resursima i ekspertima. Rad na ustavnim promjenama u BiH je samo jedan primjer. Imamo eksperte koji bi mogli pomoći. Na taj način bi mogli pomoći tom procesu i samoj BiH.

Kakve informacije o BiH su Vam prenijeli bh. građani koji žive u SAD?

– Oni su veoma emotivno vezani za BiH. Žele da ova zemlja uspije. Najvažnija stvar koju želim reći, jer dolazim iz Sent Luisa gdje oni žive, jeste hvala za ljude iz BiH koji žive u Sent Luisu, koji su dobri susjedi. Na ovaj način želim makar malo pomoći njihovoj zemlji da uspije kao država.

 

 Tarik Lazović(avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku