hamburger-icon

Kliker.info

Robot u javnom prometu : Googleov autonomni “Fićo” kreće na drumove (Video)

Robot u javnom prometu : Googleov autonomni “Fićo” kreće na drumove (Video)

21 Maja
06:28 2015

ficek11Google je predstavio novi prototip malog robotiziranog automobila koji će se tokom ovog ljeta testirati na javnim cestama.Novi Googleov autonomni auto koji nam je još od prvog predstavljanja djelovao poput legendarnog Fiće, dovršen je, opremljen senzorima, računrima i sistemom  autopilota, te će se tokom ovog ljeta po prvi puta naći u javnom prometu na cestama u blizini Mountain Viewa u Kaliforniji.

Do sada je “pametni fićek” testiran isključivo na testnim stazama, no Google kaže da je potpuno spreman pridružiti se svojoj “velikoj braći” koja već juri autocestama. Za razliku od modificiranih Lexus SUV vozila koja je Google koristio do sada, ovaj je automobil od samog početka dizajniran da se koristi kao “robot”.

Tokom predstojećeg testiranja, maksimalna brzina automobila će biti limitirana na 40 km/h, a očekuje se da će biti testirane i inačice u kojima neće uopće biti upravljača, što znači da putnici njima neće moći upravljati, no i dalje će na mjestu vozača sjediti osoba koja će u slučaju kvara autonomnog sistema  moći zaustaviti vozilo.

Google vjeruje da će mu testiranje u javnom prometu omogućiti “fino ugađanje” softvera prema stvarnim situacijama koje će se pojavljivati, a testiranje će mu otkriti i kako ljudski vozači reagiraju na robotizirana vozila koja susretnu u prometu. Nadamo se da će novi autići biti još sigurniji i da se ljudi u njih neče zabijati , kao što se događalo Lexusima.

(Kliker.info-Vidi)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku