hamburger-icon

Kliker.info

Robertu Vladecu prijete “odrubljivanjem glave”

Robertu Vladecu prijete “odrubljivanjem glave”

03 Marta
02:17 2007

Međunarodna organizacija za zaštitu novinara zabrinuta je zbog prijetnji smrću koje dobiva hrvatski novinar Robert Valdec zbog svoje emisije Istraga na Novoj TV, objavljeno je u petak.
Odbor za zaštitu novinara CPJ objavio je da u telefonskim i e-mail porukama nije precizirano na koji se prilog prijetnje odnose, ali da hrvatski novinari i aktivisti za slobodu tiska vjeruju da je riječ o reakciji na Valdecove nedavne rekonstrukcije zločina počinjenih početkom devedesetih u Hrvatskoj, kaže se priopćenju CPJ-a. "Pozivamo lokalne vlasti da temeljito istraže i poènu progon odgovornih za prijetnje našem kolegi Robertu Valdecu", kaže direktor CPJ-a Joel Simon.
  "S obzirom na krhku slobodu tiska u Hrvatskoj", kaže Simon, "treba uznastojati na zaštiti nezavisnih novinara od prijetnji i maltretiranja". Valdec je u prosincu 2006. počeo primati prijetnje smrću nekoliko puta na tjedan, što je emitirao rekonstrukcije ubojstava i drugih zločina počinjenih u ratu 1991. i 1992., rekli su zaposlenici Nove TV za CPJ. Primao je anonimne telefonske pozive i e-mail poruke u kojima mu prijete "skidanjem glave", kaže CPJ. Neki e-mailovi detaljno su opisivali način na koji će Valdecu "skinuti glavu" i kako će ga "izmrcvariti". Nekoliko je takvih poruka potpisano s "jedan Srbin iz srpskoga Vukovara", rekao je za CPJ jedan zaposlenik Nove TV. Valdec kaže da ne može identificirati pošiljatelja poruka. "Naša emisija svaki tjedan ima priču koja se nekome ne sviđa", rekao je Valdec u telefonskome razgovoru za CPJ. Prema njegovim riječima, njegova emisija bavi se organiziranim kriminalom, protuzakonitim zatvaranjem i obiteljskim nasiljem. Hrvatske su vlasti na temelju priloga iz emisije "Istraga" pokrenule i više istraga, kaže autor Valdec. Policija je počela istraživati prijetnje novinaru, ali još nema uhićenja. Valdec i dalje prima prijetnje, iako su zadnjih tjedana jenjale, objavio je CPJ. CPJ govori i o još najmanje dvama sluèajevima u kojima su hrvatski novinari primali prijetnje smrću zbog izvještavanja o osjetljivim pitanjima. Drago Hedl, novinar splitskoga nezavisnog tjednika Feral Tribune primio je u prosincu prošle godine anonimnu prijetnju smrću nakon što je pisao o osječkome mučenju i ubojstvima hrvatskih Srba civila. Novinaru Slobodne Dalmacije Saši Jadrijeviæu Tomasu prijetili su 2004. kad je razotkrio jednoga vladina dužnosnika koji ne plaća alimentaciju, navodi CPJ.

(Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku