hamburger-icon

Kliker.info

Robert Kordić: Za posao je neophodno da budete mobilni

Robert Kordić: Za posao je neophodno da budete mobilni

03 Aprila
07:28 2015

KordicR2Društva iz BiH, koja već sada sarađuju sa drugim društvima u EU ili generalno u inozemstvu, ne mogu sebi priuštiti da ne budu dovoljno konkurentna, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Robert Kordić, predsjednik Udruženja Wirtschaftsverein BiH.

• Pošto u pismu koje je objavljeno protekle sedmice u medijima Udruženje ohrabruje nezaposlene da apliciraju za poslove, koliko se godišnje otvori radnih mjesta u firmama članicama udruženja Wirtschaftsverein?
– Konkretan broj ne možemo odrediti, ali uzimajući u obzir broj društava u našem Udruženju i njihov interes za rast, ukupan broj je sigurno nekoliko stotina radnih mjesta.

• Ljudi se smatraju jednim od najvećih potencijala BiH, šta treba imati idealan zaposlenik, neko posebno znanje, vještine…?
– Zaposlenik mora biti motiviran i angažiran, ali za posao je neophodno i da budete mobilni. To znači da zaposlenik treba biti spreman i da se seli iz jednog kraja u drugi radi posla. Generalno, nije u pitanju specifična struka ili edukacija koja je posebno tražena.

Bijela knjiga

• U pismu ste naveli da podržavate neophodne reforme u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, koje su to reforme, šta je to neophodno što prije promijeniti kako bi se poboljšali uvjeti za poslovanje u BiH?
– Vijeće stranih investitora sa kojim je Predstavništvo njemačke privrede u BiH potpisalo sporazum o saradnji, u Bijeloj knjizi jasno definiše šta je neophodno i bitno učiniti kako bi se poboljšao poslovni ambijent u BiH. I, bitno je sve. Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, pridruživanje će se provoditi postupno i bit će u potpunosti ostvareno u prelaznom razdoblju od najviše šest godina. Od BiH se u tom razdoblju očekuju konkretne pravne, upravne, institucionalne i gospodarske reforme u skladu sa općim načelima Sporazuma.

• Vaše Udruženje okuplja brojne bh. firme, da li su naše firme dovoljno konkurentne na razvijenim tržištima?
– Društva iz BiH, koja već sada sarađuju sa drugim društvima u EU ili generalno u inozemstvu, ne mogu sebi priuštiti da ne budu dovoljno konkurentna. Njihovi rezultati i uspjesi su dokaz, da mogu izboriti svoju poziciju na svjetskom tržištu.

Pronalazak partnera

• Šta Wirtschaftsverein nudi firmama članicama Udruženje, da li im pomažete u uvezivanju sa firmama partnerima iz Njemačke i EU, možete li im pomoći u pronalaženju novih tržišta..?
– Naše Udruženje nudi platformu za društva, gdje mogu naći poslovne partnere, kooperante ili generalno dobiti i razmijeniti informacije. Udruženje skupa sa Njemačkom privrednom komorom, u okviru koje djeluje, ne želi samo promovirati društva unutarBiH, nego je cilj da djeluje kao most koji povezuje interese njemačkih društava sa interesima društava u BiH.

Alema Pendek (oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku